Analist politic pro-guvernamental din UNGARIA: Bazele americane din România și Polonia ar putea fi folosite pentru ocuparea vestului Ucrainei
Bazele americane din România și Polonia ar putea fi utilizate de către liderii de la București și Varșovia pentru a ocupa vestul Ucrainei ca modalitate de îndeplinire a unor pretenții teritoriale proprii.
De asemenea, în acest mod, NATO ar ține Rusia sub control în regiune, spune un analist politic apropiat de Guvernul Viktor Orban.
Ideea nu este una nouă, fiind folosită în trecut și de propaganda rusă, care a încercat să inducă ideea că România și alte state din vecinătatea Ucrainei vor anexa teritorii ale acesteia.
Analistul Peter G. Fehér scrie și în ziarul pro-guvernamental Magyar Hirlap, considerat portavocea guvernului Orban – singurul aliat al Rusiei în UE, arată G4Media.
Ideea a fost respinsă de România
Mai mult, această teză a fost respinsă categoric atât de președintele Klaus Iohannis, cât și de premierul Marcel Ciolacu și chiar de Parlamentul României.
Acesta din urmă a respins cu o majoritate covârșitoare un proiect de lege inițiat de Diana Șoșoacă, prin care senatoarea cerea anexarea unor teritorii ale Ucrainei.
Într-un material publicat pe blogul Weapons and Strategy de pe platforma Substack, jurnalistul și analistul Peter G. Fehér – care se ocupă de Europa Centrală, țările grupului Vișegrad, Balcani, Ucraina și Turcia pentru publicația Magyar Hírlap – se referă la posibilitatea ca bazele americane din România și Polonia să fie folosite în acțiunile de ocupare a părții de vest a Ucrainei: ca modalitate de a ține sub control ambițiile regionale ale Moscovei, dar și pentru a satisfice pretențiile teritoriale ale oficialilor de la București și Varșovia, mai notează sursa citată.
Oficialii americani ar fi urmărit să construiască baze militare în ambele țări încă înainte de războiul din Ucraina, scrie ziaristul. În timpul administrației președintelui Barack Obama, s-a ajuns la un acord privind construcția de sisteme antirachetă amplasate în România și Polonia.
„Oficial, acestea au fost plasate în ambele țări pentru a contracara amenințarea potențială reprezentată de rachetele iraniene, însă Moscova susține că sistemele de apărare aeriană furnizate de SUA sunt îndreptate împotriva Rusiei,” scrie ziaristul.
Sursa foto: Shutterstock