Afganii se tem de creșterea puterii insurgenților, iar pakistanezii, de intensificarea raidurilor avioanelor fără pilot, pentru ei contând mai puțin învingătorul alegerilor prezidențiale americane, relatează AFP.
După 11 ani de război în Afganistan, Statele Unite se pregătesc să-și facă bagajele fără a fi în măsură să spună „misiunea îndeplinită” și aceasta în pofida faptului că anul trecut a fost capturat în Pakistanul vecin liderul rețelei Al-Qaida, Osama bin Laden.
Guvernul civil afgan rămâne fragil, lipsa de securitate este cronică în sudul și estul țării, infrastructurile sunt muribunde și indicatorii de dezvoltare cad în bernă, în pofida unor progrese importante în domeniile sănătății și educației.
Cei 30.000 de oameni suplimentari, trimiși de Barack Obama pe frontul afgan începând din 2009, s-au întors acasă. Aproximativ 68.000 de militari americani care mai sunt în Afganistan se pregătesc să li se alăture la sfârșitul misiunii NATO.
Atât pentru Washington, cât și pentru toți aliații săi din Afganistan, un cuvânt de ordine se impune: părăsirea țării până la sfârșitul lui 2014. Dar și-au propus să lase Kabulului o situație de securitate și politică cât mai bună posibil, acesta având pe viitor sarcina să-și administreze teritoriul.
Pariul pare departe de a fi câștigat. Talibanii, care conduc insurecția, continuă să facă ravagii printre civili și militari. Numeroși afgani se arată foarte pesimiști.
„Dacă își vor retrage trupele din țară, războiul civil va reizbucni”, ca în anii 1990, suspină Del Agha, un șofer în vârstă de 30 de ani, care ar fi dorit ca „noul președinte american să se angajeze ca forțele NATO să rămână mai mult timp, până când securitatea se va ameliora”.
Dar președintele american Barack Obama și rivalul său republican Mitt Romney sunt de acord în privința retragerii până la sfârșitul lui 2014. „Ei vorbesc aceeași limbă”, apreciază Najeeb Azizi, profesor de economie la Universitatea din Kabul.
„Politica americană în Afganistan a fost stabilită. Toate guvernele adoptă aceeași politică. Nu există nicio diferență”, constată președintele afgan Hamid Karzai.
„Depinde de noi (afganii) să fim buni, ceea ce va determina nivelul susținerii financiare și amploarea retragerii militare” fiindcă aliații occidentali, incluzând Statele Unite, vor menține personalul după 2014 pentru a forma forțele locale de securitate, consimte Omar Sharifi, analist la Institutul american de studii afgane.
Odată cu retragerea trupelor americane din Afganistan, în Pakistan apare teama de a intra în criză.
Țară musulmană de aproximativ 180 de milioane de locuitori, dotată cu bomba atomică și pradă creșterii puterii fundamentalismului religios, Pakistanul ridică probleme serioase la Washington.
Pe parcursul ultimilor ani, Statele Unite au multiplicat tirurile cu dorne în zonele tribale din nord-vestul pakistanez, considerat un cuib al talibanilor afgani și al unor grupări legate de Al-Qaida, o măsură extrem de nepopulară.
Potrivit sondajului institutului Gallup difuzat în vară, 49% dintre pakistanezi apreciază că Statele Unite sunt „țară cea mai ostilă”, depășind cu mult India (24%), inamicul istoric al Pakistanului.
„Există o percepție puternică în Pakistan că majoritatea problemelor (țării) sunt cauzate de prezența Statelor Unite în Afganistan”, explică pentru AFP Talat Masood, un fost oficial de rang înalt al armatei pakistaneze.
Ori, sfârșitul misiunii de luptă în Afganistan nu înseamnă sfârșitul tirurilor cu drone în Pakistan.
„Dacă insurgenții continuă operațiunile în Pakistan și intensifică activitățile în Afganistan, atunci tirurile cu drone se vor multiplica”, presupune Masood. Fiindcă Mitt Romney și Barack Obama sunt în favoarea continuării tirurilor.
„Pakistanul va fi ochiul ciclonului fiindcă cererile se vor accentua cu privire la siguranța arsenalului său nuclear și la o intervenție la sol a armatei sale împotriva insurgenților”, adaugă Arshad Sharif, analist pentru postul pakistanez de televiziune Dunya.
În pofida unor divergențe și neîncrederii, Guvernul pakistanez rămâne un aliat al Washingtonului în lupta împotriva terorismului. Dar, în prezent, nu este bine să fii proamerican în Pakistan.
Pe de altă parte, problema americană va fi în centrul alegerilor pakistaneze așteptate la începutul anului 2013. „Antiamericanismul va exploda, deoarece toate partidele politice rivalizează pentru a arăta că sunt cele mai antiamericane” și să câștige astfel simpatia populară, previne Raza Rumi, directorul Institutului de cercetare Jinnah de la Islamabad.