ANALIZĂ AFP: Israelul și Fâșia Gaza au nevoie de un mediator credibil pentru încheierea unui armistițiu

ANALIZĂ AFP: Israelul și Fâșia Gaza au nevoie de un mediator credibil pentru încheierea unui armistițiu
Publicat: 18/11/2012, 20:40
Actualizat: 12/12/2013, 13:52

Încheierea unui armistițiu între Israel și grupări armate palestiniene din Fâșia Gaza depinde de capacitatea fiecărei părți de a revendica un succes și de credibilitatea medierii, subminată de lansarea operațiunii israeliene „Pilon de Apărare” în timpul unui armistițiu în vigoare, comentează AFP.

Raiduri israeliene masive și tiruri palestiniene de rachetă continuau duminică, în paralel cu contacte intensive, la Cairo, în vederea unei încetări a ostilităților.

Președintele egiptean Mohamed Morsi s-a declarat sâmbătă seara optimist cu privire la „posibilitatea unui armistițiu în curând”, într-o conferință de presă comună cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

Liderul în exil al mișcării islamiste Hamas Khaled Meshaal a discutat despre această problemă cu șeful serviciilor egiptene de informații, premierul turc Recep Tayyip Erdogan și emirul Qatarului Hamad Ben Khalifa Al-Thani, solicitând garanții internaționale cu privire la respectarea unui armistițiu de către Israel.

Un oficial Hamas, Ahmad Yussef, a declarat duminică, la Gaza, pentru Vocea Palestinei, postul oficial de radio al Autorității Palestiniene, că mișcarea dorește „anularea blocadei injuste impuse (Fâșiei) Gaza, încetarea agresiunilor frecvente și asasinatelor israeliene”, condiții ireconciliabile apriori cu cele ale Israelului.

„În weekend, armata israeliană a examinat rezultatele operațiunii și și-a exprimat satisfacția față de ele. După ce a lovit dur Hamasul prin asasinarea șefului aripii sale militare, Ahmad Jaabari, eforturile s-au concentrat, în weekend, asupra menținerii disuasiunii create de asasinat”, a declarat un expert militar pentru cotidianul israelian Maariv.

„Mingea se află, de ieri (sâmbătă), în terenul conducerii politice, care trebuie să aleagă între a se angaja în negocierea unui armistițiu și opțiunea unei operațiuni terestre”, explică această sursă.

– „Egiptul nu se mai poate oferi ca garant”

Potrivit corespondentului militar al ziarului Yediot Aharonot, „nimeni din cadrul grupului care a condus operațiunea nu dorește o ofensivă terestră”. „Dar dacă Hamas reușește să dea o lovitură spectaculoasă Israelului, cu scopul de a-și crea o «imagine victorioasă», există un risc ca miniștrii să nu poată rezista unei tentații de a «rectifica» impresia potrivit căreia această imagine ar putea să influențeze alegătorul israelian”, subliniază el, referindu-se la alegerile legislative de la 22 ianuarie.

Într-o emisiune, sâmbătă seara, a postului de televiziune Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qassam, aripa sa militară, s-au lăudat cu succesele obținute în cursul ostilităților.

„Obiectivul principal al Israelului este să asigure calmul pe termen lung și să obțină o promisiune de împiedicare a atacurilor palestiniene împotriva unor localități și patrule israeliene de dincolo de bariera de la frontieră”, rezumă specialiști în apărare de la Haaretz. „Una dintre dificultățile actuale este lipsa unui mediator suficient de influent pentru a smulge un acord”, subliniază ei.

„Egiptul nu mai poate oferi ca garant al unui armistițiu”, a deplâns sâmbătă seara, la Cairo, un oficial Hamas de rang înalt, sub protecția anonimatului.

„Prin intermediul Egiptului, ne-am pus de acord asupra unui armistițiu, dar a fost întrerupt după 48 de ore”, a declarat oficialul, referindu-se la asasinarea lui Ahmad Jaabari, pe 14 noiembrie, într-o perioadă liniștită, după trei zile de confruntări.

Erdogan a imputat, tot sâmbătă, „Israelului, care a încălcat armistițiul”, vina escaladării.

Egiptul, condus de mișcarea islamistă Frații Musulmani, asupra căreia se fac presiuni din toate părțile să își exercite influența asupra mișcării islamiste Hamas în vederea restabilirii calmului, a părut să recunoască o lovitură dată capacității sale de mediere.

„Israelul trebuie să respecte angajamentele și acordurile pe care și le-a semnat”, a avertizat premierul egiptean Hisham Qandil, în cursul unei vizite la Gaza, anunțând că țara sa va „intensifica eforturile menite să pună capăt acestei agresiuni și să se ajungă un armistițiu durabil”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Vulcanii Stromboli și Etna au erupt. Cum se prezintă situația?
×