Analiză AFP: Mitul „lupului singuratic”, făcut țăndări în Franța și Belgia

Publicat: 18 01. 2015, 20:33

Indiferent că este vorba despre frații Kouachi – atacatorii de la Charlie Hebdo, Amédy Coulibaly – autorul luării de ostatici de la magazinul alimentar cu specific evreiesc din Paris sau despre alți jihadiști care au trecut la acțiune în țări occidentale ultimii ani, anchetele arată sau vor arăta că ei aveau, toți, o legătură – considerată mai mult sau mai puțin incontestabilă – cu organizații sau cu mișcarea islamistă radicală angajată în jihadul mondial, dau ei asigurări.

„Destructurarea unor rețele constituite în Franța și în Belgia arată încă o dată lipsa de conținut a mitului «lupului singuratic»”, dă asigurări pentru AFP Jean-Pierre Filiu, un profesor la „Sciences Po” din Paris. „Această figură larg fantasmată este o creație intelectuală apărută în Statele Unite atunci când «războiul global împotriva terorismului», lansat de către administrația Bush în 2001, dădea semne de oboseală”.

„Absența unor ținte ușor accesibile în pământurile jihadului determina o cohortă de presupuși experți (…) să alimenteze teza unei amenințări difuze. Această construcție a unui inamic intern, imperceptibil și omniprezent prin definiție, tindea să justifice dispozitive liberticide de tipul Patriot Act, a căror eficiență este cel puțin discutabilă”, adaugă acest specialist în jihadism. „Agitarea spectrului «lupului singuratic» nu servește decât la semănarea confuziei și la evitarea desemnării adevăraților vinovați ai terorii, și anume cei care dau ordinele, implantați în Orientul Mijlociu”, subliniază Filiu.

Saïd și Chérif Kouachi s-au aflat în contact cu Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA), considerată o „franciză” a celei mai periculoase rețele create de către Osama ben Laden. În ceea ce-l privește pe Amédy Coulibaly, el s-a reclamat de la gruparea Statul islamic (SI).

– „Lupi cunoscuți”

„Coulibaly, chiar dacă pare că nu a avut vreun contact direct cu Daech (acronimul arab al SI), s-a transformat în brațul lor armat”, declară Louis Caprioli, fostul șef al contraterorismului de la DST. „El s-a inspirat din amenințările lor la adresa Franței și le-a transformat în lupta sa (…). Aceasta este forța discursului jihadist: el împinge la operațiuni sinucigașe oameni care cu două luni înainte nici nu s-ar fi gândit la așa ceva. Manipularea spiritului lor este excepțională”, subliniază Caprioli.

Mult timp a fost prezentat ca ultimul exemplu de „lup singuratic” maiorul Nidal Malik Hassan, psihiatrul din armata americană care, în septembrie 2009, a tras asupra unui grup de militari, în baza de la Fort Hood, în Texas, omorând 13 oameni. El a acționat singur, însă ancheta a dovedit că s-a aflat în contact cu AQPA.

„În spatele atentatelor islamiste se află întotdeauna cineva care dă ordinul”, dă asigurări Jean-Pierre Filiu.

Felul în care aceste ordine sunt date poate să varieze. Chiar dacă Al-Qaida sau SI, în revendicările lor, afirmă adesea că „eroii” care au trecut la acțiune au primit instrucțiuni precise, anchetele demonstrează că jihadiștii au fost cel mai adesea lăsați liberi să-și aleagă țintele și modul de acțiune. Ele trebuie, de asemenea, să le asigure finanțarea, care nu reprezintă niciodată sume mari de bani.

Potrivit Centrului newyorkez de reflecție Soufan Group este necesară înlocuirea conceptului eronat de „lup singuratic” cu cel de „lupi cunoscuți”, deoarece se pare că cvasitotalitatea jihadiștilor care trec la acțiune erau cunoscuți – și adesea supravegheați – de către forțele de ordine.

„Acești indivizi, care acționează singuri sau în grupuri mici, erau pe radarul diverselor agenții și organizații”, scrie centrul într-un raport publicat vineri. „Acest lucru ilustrează dificultatea de a supraveghea în mod eficient indivizi care se află la intersecția dintre criminalitate și terorism”, subliniază el.

„Se pare că, în Belgia, autoritățile au confruntat cu succes informații despre mișcări pe pământul jihadului, adepți ai unor ideologii violente și informații despre indivizi care aveau antecendete penale, ceea ce a permis organizarea unor operațiuni menite să împiedice posibile atentate”, se arată în acest raport.

„Va fi fundamental ca în 2015 și mai departe să se continue să se contracareze planurile «lupilor cunoscuți», aflați la răscrucea unor ideologii extremiste și comportamente criminale”, apreciază centrul.