ANALIZĂ. Cine sunt combatanții în războiul din Siria
COMBATANȚII ÎN SPAȚIUL AERIAN
SIRIA
Un vechi aliat al Moscovei, Siria are o flotă alcătuită în principal din avioane de vânătoare de tip MiG-29 și bombardiere de tip Su-24, produse de ruși.
De asemenea, din 2012, Guvernul a început să folosească împotriva rebelilor elicoptere dotate cu mitraliere.
În prezent folosește „butoaie cu explozibil” pe post de bombe rudimentare – una dintre cele mai sângeroase arme utilizate în războiul civil. Ele provoacă victime în masă și obligă milioane de oameni să-și părăsească locuințele.
Guvernul este acuzat, de asemenea, că utilizează elicoptere pentru a arunca din ele butoaie cu clor și alte gaze toxice.
RUSIA
Avioane de vânătare rusești au început de miercuri să efectueze atacuri aeriene în provincii din centrul și nord-vestul Siriei – culoare către fiefuri ale președintelui sirian Bashar al-Assad, și anume Damascul și zone de coastă.
Rusia susține că-și coordonează acțiunile cu Guvernul sirian și că primește informații de la Irak și Irak.
Oficiali ruși afirmă că peste 50 de avioane de război și elicoptere iau parte la operațiunile aeriene, inclusiv avioane de vânătoare de tip Su-24M, Su-25 și Su-34.
COALIȚIA CONDUSĂ DE SUA
Coaliția condusă de Statele Unite a început să vizeze locuri aflate sub controlul Statului islamic (SI), în Siria, în septembrie 2014.
Ea a efectuat 2.579 de atacuri aeriene în Siria. Cele mai multe dintre ele au fost efectuate de către Statele Unite.
Din coaliție mai fac parte Arabia Saudită, Iordania, Australia, Canada, Turcia și Franța.
Coaliția s-a concentrat asupra zonelor aflate sub controlul SI în nordul și nord-estul Siriei, vizând 196 de instalații petroliere operate de către grupare și 2.577 de poziții de luptă, însă a eșuat să oprească înaintarea jihadiștilor.
De asemenea, în 2014, coaliția a atacat gruparea Khorasan, care face parte din filiala siriană a organizației Al-Qaida.
ISRAELUL
Israelul nu s-a implicat de-a lungul întregului conflict, ci a efectuat atacuri aeriene asupra unor presupuse transporturi de armament către inamicul său, mișcarea libaneză Hezbollah.
Armata israeliană a atacat săptămâna trecută două posturi siriene, după ce obuze lansate din Siria au căzut de partea israeliană a Platoului Golan.
Israelul a anunțat că își coordonează atacurile cu Rusia, pentru a evita confruntări accidentale în Siria.
COMBATANȚII DE PE TEREN
TRUPE SIRIENE ȘI ALIATE DAMASCULUI
Armata siriană și forțe proguvernamentale, alcătuite în principal din membri ai minorității alawite, participă la confruntări într-un câmp de luptă amplu.
Potrivit unor estimări, aproximativ 80.000 de membri ai acestor forțe au fost ucise.
Acestora li s-au alăturat membri ai milițiilor șiite libaneze din cadrul Hezbollah, cunoscute pentru combatanții lor bine antrenați.
Milițiile ajută la apărarea unor sanctuare șiite din apropierea capitalei, dar oferă de asemenea ajutor în zone centrale și la frontiere.
Iranul l-a susținut pe al-Assad trimițând armament și consilieri, ajutând la desfășurarea luptătorilor șiiți provenind din Irak și Hezbollah și trimițând ajutoare financiare.
GRUPAREA STATUL ISLAMIC (SI)
Gruparea, care ar avea potrivit unor estimări 20.000 până la 30.000 de membri, deține controlul asupra aproximativ unei treimi din suprafața Siriei.
Anul trecut ea a preluat controlul asupra uneia dintre provinciile siriene – Rakka (nord-est) – la frontiera cu Irakul. Capitala provinciei, orașul Rakka, a fost proclamată sediul „califatului” SI, care se întinde de o parte și de alta a frontierei dintre Siria și Irak.
Gruparea este puternic prezentă în provincia vecină, Deir ez-Zor.
Ambele provincii sunt bogate în petrol și constituie bastionul SI în Siria, cu acces la frontieră.
Gruparea, din care fac parte sute de luptători arabi și occidentali, este prezentă de asemenea în provincia Alep (nord), unde a luptat cu grupări rebele.
Ea și-a stabilit și o prezență strategică în provinca Homs (centru), unde a preluat controlul asupra orașului antic Palmira în mai, iar de curând asupra orașului-cheie Qaryatan, care-i oferă posibilitatea să înainteze către Damasc, Homs și alte orașe importante.
JABHAT AL-NUSRA (JN) ȘI ALIAȚII EI
Această filială Al-Qaida este a doua cea mai extremistă grupare din Siria și este prezentă în regiuni din nordul și vestul țării.
Ea are miriade de aliați în cadrul unor grupări locale.
Un aliat apropiat al JN este gruparea ultraconservatoare Ahrar al-Sham (AS, Poporul Liber din Levant). AS a încercat recent să se prezinte ca o grupare rebelă moderată, care luptă atât împotriva SI, cât și a extremiștilor din SI. Ca multe grupări moderate, AS pare să obțină susținerea unor țări din regiunea Golfului, adversare înverșunate ale lui al-Assad, și a Turciei.
Sub umbrela coaliției cunoscute ca Jaish al-Fatah (JA, Armata de Cucerire), ele au obținut controlul asupra provinciei Idleb (nord-vest).
Din această grupare-umbrelă fac parte luptători din regiunea rusă Cecenia și din unele țări din Asia Centrală.
Grupările din această coaliție își împart eforturile în privința securității și de luptă din această provincie vastă, ale cărei frontiere se află aproape de fieful din regiunea de coastă al lui al-Assad.
REBELII MODERAȚI
Zeci de facțiuni armate au operat sub umbrela Armatei Siriene Libere (ASL), al cărei comandament militar este susținut de către occidentali.
Unii dintre acești rebeli au fost antrenați, recent, în cadrul programului Statelor Unite care vizează să-i formeze pentru a lupta împotriva jihadiștilor SI.
În Siria există mai puțin de 80 de rebeli antrenați de americani, iar 12 au fost uciși sau răpiți de JN.
Aceste grupări moderate au foste eclipsate de grupările islamiste radicale, mai bine înarmate, care luptă atât împotriva forțelor guvernamentale, cât și a SI.
Cei mai mulți dintre acești moderați sunt sirieni, iar ei sunt răspândiți în întreaga țară. Însă unii dintre ei s-au alăturat unor coaliții de grupări afiliate al-Qaida și altor grupări ultraconservatoare.
Charles Lister, un expert în probleme legate de Siria, estimează că există aproximativ 100 de facțiuni armate în țară. Unele dintre ele au fost atacate în raiduri rusești.
KURZII
Concentrate în partea de nord-est a Siriei, grupările rebele kurde au fost aliatele de bază în atacurile aeriene ale coaliției.
În 2014, o campanie de bombardamente susținută a ajutat forțele kurde să recucerească orașul de frontieră Kobane (nord) de la luptători SI, după luni de lupte, una dintre rarele victorii împotriva extremiștilor.
Statele Unite i-au înarmat și pe kurzi.
Însă, în această vară, Turcia, care a intrat în coaliția aeriană, a început să-i bombardeze pe rebelii kurzi din Irak, amenințând alianța anti-SI.
Luptători kurzi locali au cerut Rusiei armament pentru a lupta împotriva SI.