Prima pagină » Știri externe » Analiză dură la adresa SUA în FT: Poate fi sfârșitul comerțului liber

Analiză dură la adresa SUA în FT: Poate fi sfârșitul comerțului liber

Analiză dură la adresa SUA în FT: Poate fi sfârșitul comerțului liber
Analiză dură la adresa SUA în FT: Poate fi sfârșitul comerțului liber

Acestea fac SUA, arhitectul sistemului global deschis de comerț, să să își schimbe aproape radical orientarea.

Ceea ce transmise indirect cursa prezidențială din SUA, spune FT, este că toată lumea ar trebui să stea „în picioare” în fața Statelor Unite. După ce Organizația Mondială a Comețului a eșuat discuțiile de la Doha, s-a văzut și eșecul tratatelor multilaterale de liberalizare a comerțului, care ar fi însemnat accelerarea procesului de globalizare.

Comerțul liber a fost o sursă importantă de prosperitate, însă în ultima perioadă pare că și-a pierdut legitimitatea politică. Și asta nu doar în SUA. Populiștii europeni, atât de dreapta, cât și de stânga, împărtășesc ideile lui Trump de a ridica bariere de comerț.

Optimiștii speră ca protecționismul care câștigă popularitate în SUA este doar ciclic și că lucrurile vor reveni la normal după ce trece cursa pentru președinție. După ce a scăpat de competiția cu Bernie Sanders, Hillary Clinton, considerată favorită la înlocuirea lui barack Obama, probabil se va răzgândi din nou în discursul pe care îl susține.

Financial Times scrie că situația politică la nivel mondial sugerează că globalizarea nu mai este „la modă”. Observatorii de la Washington au ajuns la concluzia că nu există nicio șansă ca următorul președinte, sau următorul Congres – indiferent de culoarea politică – să susțină Parteneriatul Trans- Pacific (TPP). Sau, în aceeași lumină, Parteneriatul Transatlantic de Comerț și Investiții (TIPP),
negociat acum, care ar trebui să integreze cele mai puternice economii europene și Statele Unite.

Donald Trump a atins o coardă sensibilă când a început să acuze în discursurile sale economiile străine și în general străinii pentru problemele Americii. Totuși, problema politică împotriva comerțului liber merge mai departe de populism „ieftin”, scrie FT.

Clasa de mijloc nu resimte deloc câștigurile promise în trecut. Republicanii, temători că deja ar fi pierdut alegerile, nu vor să dea Congresul pe mâna Democraților care susțin conceptul de „fair-trade”.

Unele probleme pe care le văd americanii sunt specifice cu tratatul TPP. Perspectivele de câștig ale SUA de pe urma unui eventual tratat sunt îndreptate puternic înspre companiile de tehnologie de pe coasta de vest. Pe de altă parte, industria americană crede că tratatul oferă un câștig insignifiant când vine vorba de piețele asiatice, în comparație cu vulnerabilitatea la care se expune SUA către
manipularea valutei de către competitorii internaționali.

În multe cazuri comerțul liber a creat probleme pentru companii, însă în opinia generală în cazul acesta problemele ar fi mai multe decât câștigurile.

Financial Times spune că există totuși adevăr în afirmațiile populiste conform cărora globalizarea a adus câștiguri în special celor mai bogați 1% dintre oameni.

Citește și