ANALIZĂ: Majoritatea candidaților republicani care participă la alegerile din SUA sunt conspiraționiști care cred că alegerile prezidențiale din 2020 au fost fraudate

Publicat: 09 11. 2022, 09:37
Alegeri în Statele Unite ale Americii / Sursa foto: Profimedia

Majoritatea candidaților republicani care participă la alegerile această perioadă din StaTele Unite ale Americii sunt conspiraționiști care neagă sau pun la îndoială rezultatele scrutinului din 2020.

Citește cele mai noi informații despre alegerile din SUA live pe GÂNDUL.RO

Experții sunt de părere că dominația lor în partid reprezintă o amenințare la adresa principiilor democratice ale țării și pune în pericol integritatea voturilor viitoare.
Majoritatea candidaților republicani aflați pe buletinul de vot din noiembrie – 291 în total – au negat sau au pus sub semnul întrebării rezultatul ultimelor alegeri prezidențiale, potrivit unei analize The Washington Post.

Candidații care au contestat sau au refuzat să accepte victoria lui Joe Biden – 51 % din cei 569 analizați de The Washington Post – candidează în fiecare regiune a țării și în aproape fiecare stat.

Deși unii au candidat în zone puternic democrate și se așteaptă să piardă, cei mai mulți dintre cei care neagă rezultatelor votului prezidențial din 2020 probabil vor câștiga.

Dintre cei 300 de candidați „conspiraționiști”, 171 sunt în circumscripții sau în zone în care republicanii câștigă în mod tradițional, iar având în vedere partizanatul atroce din SUA, aceștia vor câștiga aproape sigur. Alți 48 candidează în curse competitive cu democrații.

Alegeri în SUA / Sursa foto: AP/Mediafax Foto

Efecte pe termen lung

Implicațiile vor fi de durată: dacă republicanii vor prelua controlul Camerei, așa cum prevăd proiecțiile preliminare, conspiraționiștii vor avea o influență enormă asupra alegerii persoanei care va conduce Camera la viitoarele alegeri prezidențiale.

Mulți dintre acești candidați propagă afirmațiile false ale fostului președinte Donald Trump – afirmații care au fost investigate în detaliu și respinse de nenumărați oficiali și instanțe.

Experții sunt de părere că numărul mare de conspiraționiști prezintă asemănări alarmante cu mișcările autoritare din alte țări, care deseori încep cu contestarea rezultatelor alegerilor. Mulți dintre cei care promovează ideea legată de fraudarea alegerilor știu că acest lucru e un fake news, dar o folosesc pentru a câștiga putere.

„Negarea rezultatelor electorale este o formă de corupție”, a spus Ruth Ben-Ghiat, autoarea cărții „Oameni puternici: Mussolini până în prezent” și istoric la Universitatea din New York.

„Partidul a instituționalizat acum această formă de minciună, această formă de respingere a rezultatelor. Deci este o activitate ilegală instituționalizată. Acești politicieni conspiră pentru a transforma în dogmă de partid ideea că e posibil să respingi rezultate validate oficial”, a adăugat sursa menționată.