Analiză: Milioane de copii ar putea fi afectați de malnutriție din cauza pandemiei de COVID-19
Aproape șapte milioane de copii din întreaga lume ar putea suferi de malnutriție acută din cauza impactului pandemiei de COVID-19, potrivit unei analize publicate luni în revista medicală Lancet.
Problemele populației în ceea ce privește posibilitatea de deplasare și problemele în lanțurile de aprovizionare cu alimente provocate chiar și de perioade scurte de restricții vor duce la o scădere de aproape 8% din veniturile naționale brute pe cap de locuitor la nivel mondial, comparativ cu estimările prezentate înaintea pandemiei, notează CNN.
O scădere a veniturilor pe cap de locuitor este asociată cu o creștere a malnutriției acute și a fenomenului numit wasting, care apare atunci când un copil are o greutate prea scăzută pentru înălțimea sa. Acest fenomen este un indicator important în ceea ce privește mortalitatea în rândul copiilor sub cinci ani, potrivit Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Aceste proiecții sugerează o creștere cu 14% a numărului de copii sub cinci ani care se confruntă cu malnutriție moderată sau severă, ceea ce înseamnă că numărul total al copiilor afectați de acest fenomen ar urma să crească cu 6,7 milioane în comparație cu proiecțiile pre-pandemice, potrivit UNICEF.
De asemenea, numărul deceselor cauzate de malnutriție în rândul copiilor ar urma să crească cu peste 130.000, jumătate dintre acestea înregistrându-se în Africa Subsahariană.
Riscurile ar putea fi chiar mai mari
Specialiștii de la Standing Together for Nutrition avertizează că pandemia de COVID-19 va duce la o agravare a situației malnutriției la nivel mondial, iar riscurile ar putea fi chiar mai mari decât cele estimate în prezent, întrucât nu există o certitudine în acest moment cu privire la durata pandemiei.
Pandemia a dus la o scădere cu 30% a serviciilor destinate combaterii malnutriției în țările sărace, au declarat oficiali ai Organizației Națiunilor Unite (ONU). Mai mult decât atât, în unele dintre aceste state, aceste servicii au fost blocate total în perioadele cu restricții.
ONU estimează că va fi nevoie de cel puțin 2,4 miliarde de dolari anul acesta pentru a preveni și ameliora fenomenul wasting.