ANALIZĂ | Modificarea poziției Olandei privind Schengen conferă pentru scurt timp un context favorabil României și Bulgariei
Decizia Guvernului olandez în exercițiu de renunțare la obiecțiile privind admiterea Bulgariei în Schengen oferă un moment favorabil, dar guvernele de la Sofia și București vor trebui să acționeze rapid pentru a convinge Viena, în contextul în care Parlamentul olandez este dominat de forțe de dreapta, anti-imigrație, care depun eforturi pentru crearea unei coaliții de guvernare.
Guvernul Mark Rutte a anunțat, vineri, că poate accepta integrarea Bulgariei în Spațiul Schengen, abandonând opoziția motivată de preocupările privind situația statului de drept, corupție, infracționalitatea organizată și migrația ilegală.
”Guvernul a ajuns la concluzia că Bulgaria îndeplinește condițiile pentru admiterea în Schengen”, a anunțat, conform agenției Bloomberg, Eric van der Burg, secretar de stat pentru Justiție și Securitate, într-un raport transmis Parlamentului olandez.
Noua poziție a Olandei oferă un potențial context favorabil admiterii României și Bulgariei în Schengen, dar situația politică rămâne fragilă.
Parlamentul olandez este dominat de Partidul Libertății (PVV), considerat de extremă-dreapta, al politicianului Geert Wilders. Acesta a obținut o victorie aparent suprinzătoare în scrutinul parlamentar din noiembrie, iar acum depune eforturi pentru formarea unei coaliții care să susțină viitorul guvern. Wilders are termen până în februarie pentru a forma o majoritate parlamentară și poartă negocieri exploratorii cu Partidul Fermierilor (BBB), cu Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD, centru-dreapta) și cu formațiunea Noul Contract Social (NSC, centru-dreapta).
Noile forțe politice dominante în Parlamentul olandez pot bloca ușor eventuala inițiativă a Guvernului premierului în exercițiu, Mark Rutte, de a admite Bulgaria și România în Schengen, dar este improbabil să facă acest lucru înainte de instalarea noului guvern.
Însă un nou guvern, condus de Geert Wilders, un politician care pledează constant pentru limitarea imigrației, ar genera probleme privind extinderea Spațiului UE de liberă circulație.
În acest context, România și Bulgaria au la dispoziție o perioadă favorabilă de aproximativ o lună pentru a convinge Austria, care își menține obiecțiile, să accepte admiterea lor în Spațiul Schengen.
În urmă cu câteva zile, într-o flexibilizare a liniei politice, Guvernul de la Viena a formulat condiții clare Comisiei Europene pentru a accepta integrarea României și Bulgariei în Schengen. Cerințele se referă la securizarea frontierelor externe, inclusiv prin suplimentarea personalului agenției Frontex. Comisia Europeană examinează noile condiții, iar rezultatul negocierilor ar trebui să ajungă rapid la Consiliul UE, care s-ar putea reuni în sesiune extraordinară dacă va fi un rezultat favorabil extinderii Schengen.
Foto: Profimedia
Citește și: