Analiză Reuters: Ce ar putea însemna o victorie a lui Donald Trump pentru economia Germaniei? Un eventual război comercial ar duce la recesiune
Germania ar fi marele perdant în cazul în care Donald Trump ar câștiga alegerile din Statele Unite și ar declanșa un război comercial între SUA și Europa, iar acest lucru ar reprezenta o adevărată vulnerabilitate pentru cea mai mare economie a Uniunii Europene, scrie Reuters.
Fostul președinte Donald Trump a prezentat planuri privind introducerea unor taxe vamale generale de 10% până la 20% pentru aproape toate importurile, precum și taxe de 60% sau chiar mai mult pentru mărfurile din China. Acestea sunt incluse, de altfel, în planul prezentat de el pentru stimularea producției din SUA.
Un raport al institutului german IW a constatat că într-un scenariu în care o eventuală Administrație Trump ar impune taxe vamale de 20% pentru produsele din UE, iar Blocul comunitar ar riposta, PIB-ul zonei euro ar scădea cu 1,3% în 2027 și 2028, iar în Germania s-ar reduce cu 1,5%.
Efectele negative asupra PIB-ului UE cresc din 2025 până în 2028, în timp ce efectele asupra PIB-ului SUA ar fi mai puternice în primii doi ani, cu o scădere a PIB-ului de 1,3% în cazul unor taxe de 10% și de 1,5% în cazul unor taxe de 20% în 2025, arată studiul.
Efectele asupra PIB-ului SUA ar urma să se reducă în timp, ca urmare a scăderii importurilor din SUA în acest scenariu, producând un efect din ce în ce mai pozitiv asupra balanței comerciale a SUA.
O victorie a lui Donald Trump ar afecta atât Germania, cât și economia europeană în general
Germania, cea mai mare economie a Europei, va fi anul acesta singura țară din G7 care nu va crește timp de doi ani consecutivi, potrivit ultimelor prognoze ale Fondului Monetar Internațional. Un conflict comercial cu SUA, principalul său partener comercial, ar produce un impact mare asupra producției.
„Dacă sunteți de aceeași părere ca mine, că stimulul pentru economia Chinei va fi o dezamăgire, atunci Germania nu va fi salvată de o restabilire a creșterii economice în China. Și dacă SUA devin și mai protecționiste, sursele de creștere pe termen scurt pentru Germania sunt foarte puține”, a spus Jacob Funk Kirkegaard, de la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.
SUA au depășit China ca cel mai mare partener comercial al Germaniei în acest an, după opt ani consecutivi în care China a fost pe primul loc.
„Jumătate din creșterea Germaniei vine întotdeauna din exporturi și dacă te uiți la ce se întâmplă în lume, trebuie să spui că acest pilon este atacat”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, la începutul lunii octombrie, când a prezentat previziunile economice ale Guvernului.
CITEȘTE ȘI:
Scholz vrea avansarea cooperării economice și militare între GERMANIA și INDIA
Sursa foto: Shutterstock