ANALIZĂ | Rishi Sunak justifică atacurile ”proporționate” în Yemen /Operațiunea marchează potențiala escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu
Premierul britanic, Rishi Sunak, a încercat să justifice, vineri, atacurile aeriene ”proporționate” efectuate de Marea Britanie și de Statele Unite împotriva militanților huthi, dar analiștii avertizează că operațiunile din Yemen marchează o extindere a conflictului din Orientul Mijlociu, care ar putea conduce spre o escaladare a tensiunilor cu grupurile intermediare afiliate Iranului.
”În ultima lună, am observat o intensificare semnificativă a atacurilor huthi asupra rutelor comerciale din Marea Roșie, ceea ce pune în pericol viețile oamenilor nevinovați, perturbă economia mondială și destabilizează regiunea. Am asistat și la ce mai mare atac din ultimele decenii asupra unei nave militare britanice. Este clar că acest tip de comportament nu poate continua, de aceea ne-am alăturat aliaților pentru a condamna public acest comportament și de aceea am luat decizia de a efectua împreună cu aliații atacuri necesare, proporționate și punctuale împotriva unor ținte militare, pentru a degrada și a perturba capabilitățile huthi. Nu vom ezita să protejăm vieți și să garantăm comerțul maritim”, a declarat Rishi Sunak, vineri, pentru cotidianul The Guardian.
Statele Unite și Marea Britanie au bombardat, în cursul nopții, poziții ale insurgenților huthi din Yemen, ca reacție la atacurile pe care islamiștii le-au lansat asupra navelor din Marea Roșie în contextul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza. Președintele american, Joe Biden, a declarat că operațiunea militară a fost susținută de Australia, Bahrain, Canada și Olanda.
”Au fost lansate cu succes bombardamente asupra mai multor ținte din Yemen utilizate de rebelii huthi pentru periclitarea libertății de navigație pe una dintre cele mai importante rute maritime din lume. Aceste bombardamente reprezintă riposta directă la atacurile fără precedent lansate de militanții huthi asupra vaselor comerciale care tranzitează Marea Roșie. (…) Aceste atacuri au periclitat personalul american, marinarii civili, au periclitat state partenere, comerțul și libertatea de navigație. Nu voi ezita să ordon măsuri suplimentare pentru protejarea personalului nostru și a libertății de circulație la nivel internațional”, a afirmat Biden.
Însă analiștii notează că atacurile marchează deschiderea unui nou front în conflictul dintre Israel și grupul islamist palestinian Hamas, ceea ce ar putea conduce la escaladarea conflictului cu Iranul.
”Există riscul ca Iranul să riposteze într-un mod asimetric. Există deja informații că grupul Hezbollah intenționează să atace obiective ale SUA în afara Orientului Mijlociu, iar acest lucru nu ar consta doar în atacuri cu rachete și în capturări de nave, ci ar putea apărea noi amenințări”, atrage atenția Brett Bruen, fost director pentru Afaceri Globale în cadrul Casei Albe, citat de postul de televiziune Sky News.
Mișcarea Huthi, care deține controlul asupra unor regiuni din vestul Yemenului, a amenințat că va riposta la atacuri.
”Este vorba despre o agresiune împotriva țării noastre, iar noi nu vom ezita să îi facem pe americani să plătească. Nu vom renunța la poziția noastră de susținere a poporului palestinian, indiferent de costuri”, a avertizat Nasr Aldeen Amer, vicepreședintele Biroului de presă al Mișcării Huthi.
Însă lordul Peter Ricketts, un fost diplomat britanic, nu crede că se va ajunge la un conflict extins cu Iranul. ”Atacurile din Yemen au fost o acțiune care are rolul de a transmite un mesaj puternic. Dar nu este vorba despre o declarație de război adresată insurgenților huthi în general. Nu cred că se va ajunge la o escaladare a războiului cu Iranul”, a apreciat Ricketts, citat de postul BBC News.
Foto: Profimedia
Citește și: