Analiză „The Telegraph” – Pensionarea la 80 de ani ar putea deveni standardul pe piața muncii
În vreme ce populația îmbătrânește rapid și tot mai mulți britanici aleg să se lanseze în afaceri proprii, creșterea vârstei de pensionare până la 75-80 de ani ar putea fi una dintre cele mai viabile soluții, scrie The Telegraph. Potrivit sursei citate, o mai bună utilizare a forței de muncă ar putea avea un efect pozitiv asupra turbulențelor economice din Regatul Unit.
Datele Oficiului Național de Statistică (ONS) arată că, dintr-un total de 4,2 milioane de britanici care au propriul business, 367.000 au ales această cale în ultimii cinci ani. Pe de altă parte, peste 300.000 dintre numărul total au vârste de peste 50 de ani, iar alți 345.000 au depășit vârsta de 65 de ani.
Așadar, numărul britanicilor care au ales să își deschidă propriile afaceri după ce au ieșit la pensie s-a dublat în ultimii 20 de ani, precizează ONS.
Astfel, dacă această tendință este considerată o problemă de către generația tânără, economiștii sunt de părere că trendul trebuie privit ca un moment de expansiune pentru piața muncii. În opinia specialiștilor, deși pentru unii este necesară crearea unei surse proprii de venit, în majoritatea cazurilor este vorba însă de talent și pasiune pentru antreprenoriat.
„E puțin naiv să credem că toate aceste persoane sunt cu adevărat niște antreprenori în devenire”, contraargumentează reprezentanții Trades Union Congress (TUC).
Cu toate acestea, optimismul trebuie menținut, mai arată analiza The Telegraph:
„Există o vastă parte a populației, talentată și motivată, care vrea să continue să câștige bani și să fie implicată activ pe piața muncii.”
De altfel, un studiu realizat de organizația Saga arătat că aproximativ 70% dintre membrii săi cu vârste de peste 50 de ani doresc să continue să lucreze și după momentul pensionării și nu numai pentru bani, ci pentru „satisfacția pe care munca o oferă, pentru a se simți utili în continuare și pentru beneficiile sociale.”
Un prim pas în acest sens a fost făcut în octombrie 2012, când Guvernul lui Cameron a decis că o companie nu mai are dreptul să își constrângă angajații să se pensioneze la vârsta de 65 de ani, dacă aceștia doresc să continue să lucreze.