Poliția din Moscova a anunțat sâmbătă că a deschis o anchetă penală pentru vandalism, în urma apariției joi, pe zidurile Parlamentului rus, a unor inscripții „insultătoare” la adresa președintelui Vladimir Putin, relatează AFP.
„O anchetă penală a fost deschisă privind apariția unor panouri, pancarte și inscripții insultătoare pe (zidurile) sediului Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) la 18 iulie 2013”, a anunțat poliția din Moscova într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.
Un purtător de cuvânt al poliției din Moscova a confirmat pentru AFP deschiderea anchetei pentru vandalism, o infracțiune pasibilă în această țară de o pedeapsă de trei ani de închisoare.
Manifestații de protest față de condamnarea la cinci ani a liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi au avut loc joi seara pe mai multe străzi, în centrul Moscovei, inclusiv în apropierea sediului Dumei, situat în apropiere de Kremlin.
Manifestanți se pare că au scris „Putin este un hoț” și „Putin este un gay” pe ziduri și ferestre, la nivelul parterului sediului Dumei, și că au lipit de aceste ziduri pancarte pe care se putea citi „Navalnîi trebuie să fie președinte, Putin trebuie să meargă la închisoare”, dar și zeci de ecusoane roșii cu numele lui Navalnîi inscripționat pe ele, porivit unui fotograf AFP.
„Oare poliția crede că poate fi «profanat» sediul Dumei cu ecusoane?”, a comentat ironic, într-un mesaj postat pe Twitter, Aleksei Navalnîi, imediat după ce a sosit de la Kirov, un oraș situat la aproximativ 900 de kilometri est de Moscova, unde a fost condamnat joi la cinci ani de detenție pentru deturnare de fonduri, o acuzație pe care o respinge.
Un purtător de cuvânt al președintelui Putin, Dmitri Peskov, le-a spus unor jurnaliști vineri că, în cazul în care „crtici constructive” sunt binevenite, insultele sunt inacceptabile.
„Este necesar să ne tratăm reciproc cu respect”, a subliniat el.
Ancheta pentru vandalism a fost deschisă împotriva unor „persoane neidentificate”, potrivit poliției.
Altă anchetă – vizând tot o persoană neidentificată – a fost deschisă în urma aceleiași manifestații, joi, la Moscova, pentru violențe vizând un polițist, căruia i-a fost rupt un epolet, a anunțat sâmbătă Comitetul rus de anchetă.
În total 12 activiști din cadrul opoziției ruse sunt judecați pentru o presupusă implicare în tulburări masive produse în cursul unei manifestații de protest la Moscova, pe 6 mai 20102, față de realegerea lui Vladimir Putin în funcția de președinte.