Prima pagină » Știri externe » Ancheta judiciară asupra morții fostului spion rus Litvinenko ar putea să fie abandonată

Ancheta judiciară asupra morții fostului spion rus Litvinenko ar putea să fie abandonată

Ancheta judiciară asupra morții fostului spion rus Litvinenko ar putea să fie abandonată
Ancheta judiciară privind moartea opozantului rus Aleksndr Litvinenko în Marea Britanie poate să fie abandonată din cauza imposibilității examinării unui eventual rol al statului rus, a anunțat vineri coronerul, magistratul însărcinat cu aceste investigații, relatează AFP.

Ancheta judiciară privind moartea opozantului rus Aleksndr Litvinenko în Marea Britanie poate să fie abandonată din cauza imposibilității examinării unui eventual rol al statului rus, a anunțat vineri coronerul, magistratul însărcinat cu aceste investigații, relatează AFP.

După ce Guvernul britanic i-a cerut magistratului Robert Owen să nu utilizeze în mod public anumite documente, acesta a apreciat că riscă să nu fie în măsură să procedeze la o anchetă „completă” și „justă asupra circumstanțelor morții” lui Litvinenko.

Apreciind că problema eventualei implicări a Rusiei „este de o importanță crucială”, el a subliniat că îndepărtarea anumitor elemente este „un subiect grav de îngrijorare” pentru el.

Audierile în cadrul unei anchete judiciare sau „inquest” care vizează stabilirea circumstanțelor exacte ale unui deces în caz de moarte violentă sau neexplicată sunt publice, iar elementele anchetei sunt examinate public.

Însă Ministerul britanic de Externe i-a cerut magistratului să nu dezvăluie în cadrul procedurii, care urmează să înceapă în această toamnă, anumite elemente, invocând securitatea națională.

Ancheta judiciară ar putea, deci, să fie înlocuită cu un alt tip de investigații, care să permită examinarea cu ușile închise a acestor documente, a sugerat Owen.

Contactat de AFP în legătură cu acest caz, un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat pur și simplu că va „studia cu atenție” concluziile coronerului.

Văduva lui Aleksandr Litvinenko, Marina, s-a declarat „consternată” de această decizie, potrivit unui comunicat emis de avocații săi.

„Doamna Litvinenko este absolut consternată de decizia coronerului de a abandona căutarea adevărului în privința responsabilității statului rus în moartea soțului său”, se arată în comunicat.

„Consecința deciziei adoptate astăzi (vineri) este protejarea celor care și-au asumat responsabilitatea de a ordona asasinarea unui cetățean britanic pe o stradă din Londra și de a permite Guvernului rus să se repoziționeze în spatele unei cereri de respectare a secretului din partea (șefului diplomației britanice) William Hague cu susținerea premierului David Cameron”, își exprimă văduva regretul.

Un prieten al familiei Litvinenko, Aleks Goldfarb, a calificat această evoluție ca „profund îngrozitoare”.

„Pe de altă parte, în ceea ce privește Guvernul britanic, acest lucru revine la a recunoaște că statul rus este vinovat (…). În sine, este o victorie pentru Marina”, a apreciat el.

Aleksandr Litvinenko, la vârsta de 43 de ani, un transfug FSB (serviciile ruse de informații) refugiat în Marea Britanie, a băut ceai, în noiembrie 2006, cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, și omul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel londonez. El a murit la puțin timp după aceea, din cauza unei otrăviri cu poloniu, o substanță radioactivă.

Lugovoi și Kovtun au lăsat urme de radioactivitate pe drumul de întoarcere în Rusia.

Potivit avocatului văduvei sale, Litvinenko lucra pentru serviciile secrete britanice în momentul morții. Familia sa crede că a fost ucis din ordinul Kremlinului.

Cazul Litvinenko este un subiect de contencios între Londra și Moscova, din cauza refuzului Rusiei de a-l extrăda pe Aleksandr Lugovoi, considerat de către anchetatorii britanici principalul suspect în asasinat.

Acesta, în prezent deputat în Rusia, a anunțat că nu va participa la ancheta judiciară.

Ancheta urma inițial să înceapă în mai, dar deschiderea acesteia a fost deja amânată în octombrie, autoritățile ruse și britanice întârziind să furnizeze anumite elemente solicitate.

În urmă cu câteva luni, avocatul văduvei lui Litvinenko a acuzat Marea Britanie că păstrează secrete informații cu privire la moartea lui Aleksandr Litvinenko cu scopul de a nu afecta acorduri comerciale cu Rusia.

Citește și