Prima pagină » Știri externe » ANCHETĂ. Liderii mai multor state ale lumii au discutat despre anchetarea Chinei în legătură cu pandemia

ANCHETĂ. Liderii mai multor state ale lumii au discutat despre anchetarea Chinei în legătură cu pandemia

ANCHETĂ. Liderii mai multor state ale lumii au discutat despre anchetarea Chinei în legătură cu pandemia

Premierul Australiei, Scott Morrison, a cerut o anchetă independentă privind modul în care autoritățile chineze au gestionat epidemia de COVID-19 și a discutat cu președintele SUA, Donald Trump, dar și cu liderii Germaniei și Franței privind o eventuală investigație.

Apelul Australiei, care include și o analiză a modului în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reacționat la declanșarea pandemiei, a fost criticat dur de China, care acuză oficialii australieni că ar primi instrucțiuni din partea Statelor Unite în acest sens, informează Reuters.

Noul tip de coronavirus, despre care se crede că ar fi început să se răspândească dintr-o piață din orașul chinez Wuhan, a fost raportat de China la OMS pe 31 decembrie 2019. Oficiali OMS au sosit pe 20 ianuarie 2020 la Wuhan, după ce virusul se răspândise deja în alte trei țări.

De atunci și până acum, 2,3 milioane de persoane au fost infectate cu noul tip de coronavirus și 160.000 de oameni au murit la nivel mondial din cauza COVID-19.

Scott Morrison a scris miercuri pe Twitter că a avut „o discuție foarte constructivă” cu Trump cu privire la măsurile necesare pentru depășirea crizei provocate de pandemie.

„Am discutat și despre OMS și despre cooperarea pentru îmbunătățirea transparenței și eficienței în ceea ce privește reacția internațională la această pandemie”, a adăugat premierul australian.

Morrison a mai anunțat că a discutat despre rolul OMS în gestionarea pandemiei și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Australia pune la îndoială transparența Chinei în privința gestionării pandemiei

O sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că Australia analizează dacă OMS ar trebui să primească puteri sporite în gestionarea pandemiei, puteri care să le permită inspectorilor să investigheze măsurile luate de o țară fără să primească aprobări speciale.

Mai mulți oficiali australieni au pus la îndoială transparența Guvernului de la Beijing în gestionarea cazurilor de COVID-19, iar Casa Albă a criticat în termeni duri China și OMS. Mai mult, Statele Unite au anunțat că au suspendat finanțarea organizației din cauza lipsei de transparență a acesteia.

Marți, Ambasada Chinei la Canberra a emis un comunicat prin care i-a acuzat pe oficialii australieni că acționează așa cum le dictează Donald Trump.

Relațiile dintre Australia și China s-au răcit în ultimii ani, iar o dovadă în acest sens este faptul că Guvernul de la Canberra a fost primul din lume care a interzis participarea gigantului chinez Huawei la licitațiile pentru tehnologiile 5G. Cu toate acestea, China continuă să fie principalul partener comercial al Australiei.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și