Primarul din Seul, al cărui cadavru a fost descoperit de către autorități după ce fusese dat dispărut de familie, s-ar fi sinucis din cauza unor acuzații de hărțuire sexuală.
Anchetatorii iau în considerare această ipoteză după ce Park ar fi lăsat un mesaj de adio, informează The Guardian.
Totodată, se pare că pe numele acestuia fusese depusă o plângere pentru hărțuire sexuală de către o secretară a sa.
Choi Ik-su, un ofițer al Poliției Metropolitane din Seul, a declarat că nu au fost descoperite semne de agresiune asupra cadavrului, însă a refuzat să dea detalii cu privire la cauza morții.
„Îmi pare rău pentru toată lumea. Îmi pare rău pentru familia mea, căreia i-am cauzat doar durere. La revedere”, a scris Park Won-soon în mesajul de adio.
În mesaj, el a cerut să fie incinerat, iar cenuşa să fie împrăștiată pe mormântul părinţilor săi.
Întrebat despre informațiile din presa locală potrivit cărora o secretară a primarului ar fi depus o plângere împotriva acestuia pentru hărțuire sexuală, Choi a confirmat că o plângere a fost înregistrată miercuri pe numele acestuia, fără să dea alte detalii.
Park și-a părăsit reședința oficială joi, în jurul orei locale 10:40, după ce și-a anulat toate ședințele din respectiva zi. Fiica acestuia a anunțat dispariția sa la ora 17:17 și a declarat că acesta avea telefonul închis, însă că i-ar fi lăsat un mesaj de adio.
Polițiștii l-au căutat pe primar timp de mai multe ore, iar în noaptea de joi spre vineri acesta a fost găsit mort în apropierea centrului orașului.
Primar al unui oraș de aproape zece milioane de locuitori, Park era unul dintre cei mai influenți politicieni din Coreea de Sud și a jucat un rol important și în perioada pandemiei de COVID-19. El era văzut ca un posibil câștigător al alegerilor prezidențiale din 2022.
Un cunoscut avocat și activist pentru drepturile omului, Park a devenit primarul capitalei sud-coreene în 2011, iar din această funcție a promovat o serie de politici privind egalitatea de gen.
Ca avocat, în anii ’90, Park a câștigat primul caz de hărțuire sexuală din istoria Coreei de Sud și, de-a lungul carierei sale, a fost un puternic susținător al cauzei reabilitării femeilor care au fost forțate să se prostitueze în bordelurile deschise de japonezi în Coreea de Sud în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Park le-a felicitat în repetate rânduri pentru curaj pe femeile care au făcut public faptul că au fost hărțuite sexual de politicieni, în cadrul mișcării #MeToo din 2018.