Anchetă publică după moartea fostului agent Aleksandr Litvinenko: „Se pune problema vinovăției statului rus în acest caz”

Anchetă publică după moartea fostului agent Aleksandr Litvinenko: Se pune problema vinovăției statului rus în acest caz
Publicat: 31/07/2014, 19:38
Actualizat: 26/03/2019, 14:02

„Mai întâi de toate, se pune problema vinovăției statului rus în cazul morții lui Litvinenko”, a declarat joi magistratul Robert Owen.

După ce a suspendat oficial ancheta judiciară aflată în curs de desfășurare, magistratul a deschis o „anchetă publică” în fața Royal Court of Justice din Londra.

„Cel mai important element în această anchetă” privind decesul fostului agent rus, otrăvit în 2006 la Londra cu poloniu 210, o substanță radioactivă, este că va „permite analizarea cu ușile închise a dovezilor și, de asemenea, audieri cu ușile închise”, a declarat magistratul.

Recunoscând că este „inevitabil ca cel puțin o parte a raportului final să rămână secret”, Robert Owen a precizat că „intenționează să dea publicității concluziile finale privind responsabilitatea statului rus” în cazul morții fostului agent Aleksandr Litvinenko.

El a anunțat ulterior amânarea audierii până la 5 septembrie, data la care vor avea loc audierile de procedură, urmând ca ancheta să înceapă în ianuarie 2015.

„Ancheta publică” referitoare la cazul morții fostului agent rus, care urmează să dureze până la sfârșitul lui 2015, s-a deschis la o zi după anunțul unor noi sancțiuni impuse de americani și europeni Rusiei pentru rolul în criza din Ucraina.

Guvernul britanic a dat asigurări săptămâna trecută că redeschiderea anchetei nu are „absolut nicio legătură” cu tensiunile actuale legate de Ucraina. De altfel, ambasadorul Rusiei la Londra, Aleksandr Iakovenko, a declarat că Moscova nu va accepta concluziile anchetei, dacă dovezile vor fi prezentate cu ușile închise.

„Este o zi foarte specială”, a declarat, joi, Marina Litvinenko, văduva fostului agent rus. „Este foarte important, întrucât întrebările referitoare de cine și de ce l-a ucis pe soțul meu nu au obținut răspuns”, a adăugat ea.

Aleksandr Litvinenko, în vârstă de 43 de ani, transfug din FSB refugiat în Marea Britanie, a băut un ceai în noiembrie 2006 cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, și cu omul de afaceri Dmitri Kovtun, într-un hotel londonez. El a murit după puțin timp, fiind otrăvit cu poloniu.

Guvernul britanic refuzase până în prezent să ordone o „anchetă publică”, în condițiile în care ministrul de Interne Theresa May voia inițial să aștepte rezultatele unei anchete judiciare asupra acestui deces.

Magistratul însărcinat cu ancheta și-a exprimat regretul, în 2013, că este în imposibilitate să examineze rolul eventual al statului rus și a pledat pe lângă Guvern – fără succes – pentru declanșarea unei anchete publice pentru a putea face acest lucru.

După refuzul Guvernului, Marina Litvinenko a introdus recurs la Înalta Curte, care a decis în februarie că ministrul de Interne trebuie să-și reconsidere decizia.

Cazul Litvinenko este un subiect de divergențe între Londra și Moscova din cauza refuzului Rusiei de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi, considerat de anchetatorii britanici principalul suspect în acest asasinat. Acesta a anunțat, de altfel, că nu va participa la noua anchetă.

Marea Britanie a emis un mandat de arestare internațional împotriva celuilalt suspect, Dmitri Kovtun, fără succes.

Ancheta intervine în condițiile în care relațiile între cele două țări se amelioraseră în urma unei vizite a premierului britanic David Cameron în Rusia, în 2011.

În iulie 2013, ministrul de Interne Theresa May a recunoscut că diplomația a fost unul dintre „factori” în decizia Londrei de a renunța la o anchetă publică privind cazul fostului agent rus Aleksandr Litvinenko.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
România, sufocată de inundații. Pericol major în multe zone
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×