Ancheta în cazul celui mai mortal incendiu produs la o clădire rezidențială din Marea Britanie după cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat, la șapte ani de la momentul dezastrului. Spre stupoarea victimelor, raportul indică faptul că tragedia putea fi prevenită.
Pe 14 iunie 2017, blocul turn Grenfell din Londra a fost cuprins de flăcări. Incendiul a pornit de la defecțiunea unui frigider aflat la etajul 4. Flăcările s-au extins rapid din cauza izolației exterioare a blocului, care era realizată dintr-un material inflamabil, relatează Reuters.
În total, 72 de persoane au murit, însă potrivit anchetei, aceste decese ar fi putut fi evitate. Din momentul în care a fost sesizat incendiul la clădirea de 23 de etaje, oamenii trebuiau evacuați, însă au fost îndrumați la nivel oficial să aștepte salvatorii. Practic, această directivă le-a curmat viața celor care au urmat instrucțiunile transmise de autorități.
„Când auzi că totul era de evitat, te uimește lipsa de sinceritate a autorităților. Ancheta doar a tergiversat un lucru pe care toți îl dorim: să răspundă cine este vinovat pentru această tragedie? Până acum nu am primit răspuns și se pare că mai avem câțiva ani de așteptat dacă este să ne raportăm la cum lucrează justiția britanică”, au transmis victimele, potrivit BBC.
În prezent, 4.630 de clădiri din Marea Britanie sunt izolate termic necorespunzător. Lucrările de remediere au început doar pentru jumătate dintre ele, potrivit datelor guvernamentale publicate în luna iulie.
CITȘETE ȘI: