Prima pagină » Știri externe » Anchetatorii sunt „90% siguri” că la bordul Airbusului rus prăbușit în Egipt a explodat o bombă

Anchetatorii sunt „90% siguri” că la bordul Airbusului rus prăbușit în Egipt a explodat o bombă

Anchetatorii sunt
Anchetatorii sunt "90% siguri" că la bordul Airbusului rus prăbușit în Egipt a explodat o bombă

Șeful comitetului de anchetă Ayman al Moukaddam declara sâmbătă că un „zgomot” poate fi auzit în ultima secundă de înregistrare a conversațiilor în cockpit.

Însă el aprecia că era prea devreme pentru a trage concluzii, în contextul în care teza unui atentat cu bombă este evocată de mai multe zile de către serviciile secrete americane și britanice pentru a explica distrugerea Airbusului, la bordul căruia se aflau 224 de persoane, marea majoritate cetățeni ruși.

Airbusul A321 s-a prăbușit la 23 de minute după ce a decolat din stațiunea Sharm el-Sheikh, în urmă cu opt zile. Militanți din cadrul Statului Islamic (SI), care luptă împotriva forțelor de securitate egiptene în Peninsula Sinai, au revendicat doborârea avionului.

„Indiciile și analizele de până acum ale sunetului de pe cutia neagră arată că a fost o bombă”, a declarat un membru al echipei egiptene de anchetă, care a solicitat protecția anonimatului din cauza subiectului sensibil.

„Suntem siguri 90% că a fost o bombă”, a adăugat el.

Această declarație reflectă un grad ridicat de siguranță mai mare cu privire la cauza prăbușirii, față de declarațiile anterioare ale comitetului.

Confirmarea faptului că jihadiștii au doborât avionul de linie ar putea să aibă un impact devastator asupra profitabilei industrii turistice egiptene, afectate de ani de tulburări politice și, punctual, de deciziile de săptămâna trecută ale Rusiei, Turciei și altor țări europene de a-și suspenda zborurile cu Egiptul.

Ea ar putea marca totodată o nouă strategie a grupării extremiste SI, care deține controlul asupra unor vaste porțiuni din Siria și Irak.

Invitat să explice restul de 10% de dubiu, anchetatorul a refuzat să ofere detalii.

Moukaddam a citat alte posibilități, sâmbătă, între care o explozie a combustibilului sau o supraîncălzire a bateriilor pe litiu. El preciza că fragmente de epavă s-au răspândit pe 13 kilometri „ceea ce sugerează o rupere în zbor”.

Citește și