Angajat al ONU, răpit de Al-Qaeda în Yemen
SITE, o organizație din Statele Unite specializată în monitorizarea grupărilor radicale, a anunțat că organizația teroristă Al-Qaeda în Peninsula Arabă a difuzat o înregistrare cu un angajat al ONU răpit de grupare în Yemen, în februarie.
La acea vreme, Națiunile Unite anunțaseră că cinci angajați, care se întorceau la Aden, au fost răpiți în guvernoratul Abyan, din sudul Yemenului.
În înregistrarea video, un bărbat care se prezintă drept Akam Sofyol Anam, originar din Bangladesh și identificat de SITE drept „director de securitate în cadrul ONU” în Yemen, îşi îndeamnă angajatorul să îndeplinească cerinţele grupării jihadiste, care încă nu sunt cunoscute, potrivit Agerpres.
Bărbatul susține că viața sa și a colegilor acestuia este în pericol și spune că suferă de o gravă problemă de sănătate, motiv pentru care are nevoie urgentă de asistență medicală.
Situația de securitate din Yemen continuă să fie precară
Creată în 2009, gruparea Al-Qaeda în Peninsula Arabă este considerată de Statele Unite ca fiind cea mai periculoasă ramură a reţelei jihadiste. Al-Qaeda în Peninsula Arabă a profitat de haosul provocat de războiul din Yemen şi a desfăşurat atacuri împotriva rebelilor houthi şi a forţelor guvernamentale.
Al-Qaeda în Peninsula Arabă a revendicat, de asemenea, atacuri în Statele Unite şi Europa, precum atacul mortal asupra Charlie Hebdo din 2015 la Paris, dar a suferit mai multe înfrângeri în ultimii ani, pierzând teritorii şi luptători.
În conflictul declanşat în Yemen din 2014 se confruntă forţele guvernamentale, susţinute în special de Arabia Saudită, şi rebelii houthi, susţinuţi de Iran. Grupări armate, precum Al-Qaida, sunt de asemenea active în Yemen.
Potrivit ONU, războiul din Yemen s-a soldat cu sute de mii de morţi şi milioane de persoane strămutate, două treimi din populaţie având nevoie de ajutor umanitar.