Prima pagină » Știri externe » Angela Merkel afirmă că problema refugiaților ar putea fi o provocare mai mare pentru UE decât criza greacă

Angela Merkel afirmă că problema refugiaților ar putea fi o provocare mai mare pentru UE decât criza greacă

Angela Merkel afirmă că problema refugiaților ar putea fi o provocare mai mare pentru UE decât criza greacă
Cancelarul german, Angela Merkel, a condamnat duminică atacurile asupra unor centre pentru refugiați din Germania și a avertizat că problema azilului ar putea deveni o provocare mai mare pentru Uniunea Europană decât criza financiară greacă, relatează AFP în pagina electronică.

„Nu este demn de țara noastră”, a declarat Merkel, după ce a fost întrebată despre cele peste 200 de cazuri de incendiere a unor centre pentru solicitanți de azil din Germania, înregistrate anuul acesta, în condițiile în care țara se confruntă cu un număr record de refugiați.

Merkel a avertizat că valurile de refugiați vor „preocupa Europa mult mai mult decât problema Greciei și a stabilității zonei euro”.

„Problema azilului ar putea fi următorul proiect major european, în care să arătăm dacă suntem cu adevărat capabili să acționăm în commun”, a declarat ea pentru postul public de televiziune ZDF.

Merkel a mai spus că acest subiect reprezintă o provocare deosebită pentru Germania, unde unii oficiali au afirmat că numărul solicitanților de azil ar putea ajunge la 600.000 anul acesta.

În condițiile în care mii de refugiați dorm în corturi, iar autoritățile susțin că sunt copleșite de cereri, Merkel a precizat că situația curentă este „absolut nesatisfăcătoare”.

Ea a cerut Uniunii Europene să întocmească o listă cu țări de origine sigure, în care cetățenii nu se confruntă cu riscul violențelor sau persecuțiilor.

Săptămâna trecută, ministrul german de Interne a afirmat că este inacceptabil că 40 la sută dintre solicitanții de azil din țara sa sunt din Balcani, acest lucru fiind „o rușine pentru Europa”.

Aproximativ o jumătate dintre cele 300.000 de cereri de azil înregistrate în Germania începând din ianuarie provin de la cetățeni din țări europene ca Albania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia.

Berlinul caută modalități de a evita cererile din aceste țări, pentru a putea ajuta oamenii din zone de criză ca Siria, Irak și Afganistan.

Agenția ONU pentru refugiați a afirmat că numărul oamenilor refugiați din calea conflictelor și crizelor a depășit 50 de milioane pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, sirienii fiind cel mai grav afectați.

Autor