Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că liderii europeni vor discuta despre modalitatea în care pot fi produse mai multe vaccinuri în UE.
Aceasta a adăugat că pandemia de COVID-19 va mai dura de acum încolo, informează Digi 24.
Declarațiile lui Merkel vin în contextul în care problemele cu livrările de vaccinuri din Uniunea Europeană sunt cauzate mai mult de o lipsă a capacității de producție decât de absența comenzilor.
„Centrele de producţie britanice produc pentru Marea Britanie, iar SUA nu exportă, aşa că ne bazăm pe ceea ce putem face în Europa. Trebuie să plecăm de la premisa că virusul, cu mutaţii sale, ne va ţine ocupaţi pentru mult timp, aşa că problema se va prelungi dincolo de acest an”, a spus Merkel în Parlament, înaintea summitului de joi al Consiliului European, care va avea loc prin videoconferinţă.
De asemenea, Angela Merkel a apărat decizia Guvernului de la Berlin de a achiziționa vaccinuri împotriva COVID-19 doar împreună cu celelalte state membre ale UE.
Ea spune că un eșec în această privință ar fi zguduit UE.
„În ciuda tuturor plângerilor, a fost corect să ne bazăm pe achiziţia şi aprobarea în comun a vaccinurilor de către Uniunea Europeană. Acum, când vedem că inclusiv cele mai mici diferenţe în distribuţia vaccinurilor produc mari discuţii, nu vreau să îmi imaginez ce ar fi fost dacă unele state ar fi avut vaccinuri, iar altele nu. Acest lucru ar fi zguduit piaţa internă la temelie”, a declarat Merkel.
Germania înăsprește regulile de acces pe teritoriul său și va cere teste PCR cu rezultate negative la intrarea în țără, pentru toți călătorii, indiferent de zona din care vin.
Decizia a fost luată de cancelarul Angela Merkel și de liderii celor 16 landuri, în cadrul unei ședințe maraton, de peste 11 ore.
În cadrul aceleiași ședințe, oficialii au decis prelungirea carantinei în Germania și înăsprirea restricțiilor, în contextul celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19.
Germania înăsprește regulile, astfel, că s-a instituit „obligativitatea generală” de realizare a unui test PCR la intrarea în țară, o măsură care o înlocuiește pe cea anterioară, care se referea doar la zonele de risc, cu toate că includea majoritatea statelor lumii.