Prima pagină » Știri externe » Angela Merkel, descrisă drept varianta feminină a lui Don Corleone, într-o carte intitulată „Nașa”

Angela Merkel, descrisă drept varianta feminină a lui Don Corleone, într-o carte intitulată „Nașa”

Angela Merkel, descrisă drept varianta feminină a lui Don Corleone, într-o carte intitulată
O nouă carte, "Nașa", scrisă de un membru al Uniunii Creștin Democrate (CDU) germane susține că Angela Merkel s-a transformat în echivalentul feminin al liderului mafiot Don Corleone din The Godfather (Nașul), devenind obsedată de putere, relatează The Independent, în ediția online.

O nouă carte, „Nașa”, scrisă de un membru al Uniunii Creștin Democrate (CDU) germane susține că Angela Merkel s-a transformat în echivalentul feminin al liderului mafiot Don Corleone din The Godfather (Nașul), devenind obsedată de putere, relatează The Independent, în ediția online.

Cartea, intitulată „Nașa: Cum reconstruiește Angela Merkel Germania”, este scrisă de Gertrud Höhler, în vârstă de 71 de ani, o veterană a creștin-democraților germani care i-a fost consilier fostului cancelar Helmut Kohl. Aceasta o acuză pe Merkel că ruinează euro, că este obsedată de putere și că instaurează un regim autocrat la limita totalitarismului.

Höhler susține că, dat fiind că Merkel a crescut în Germania de Est comunistă, ea nu înțelege cu adevărat democrația și este convinsă că cel mai important lucru este să rămână la putere. Ca urmare, afirmă ea, Merkel și-a redus la tăcere toți criticii și s-a dispensat de adversarii politici înlăturându-i fără milă și înjunghiindu-i în spate.

„Această femeie”, a afirmat Höhler la o conferință de presă susținută la lansarea cărții sale săptămâna trecută, „a instalat deja un regim autocratic”.

Höhler susține că obsesia lui Merkel pentru putere a determinat-o pe aceasta să ignore convingerile politice și principiile pentru a-și garanta propria supraviețuire politică. Ea afirmă că, în calitate de fiică a unui pastor protestant din Germania de Est, Merkel a învățat rapid că cel mai bine este să nu devină un disident și să nu lupte pentru un principiu care i-ar fi putut prejudicia cariera. În noaptea în care a căzut Zidul Berlinului, în 1989, Merkel „a mers la saună”, amintește autoarea.

Activitățile disidente ale actualului cancelar german în statul comunist au fost minime, adaugă ea. Una dintre cele mai dure critici ale acesteia la adresa regimului totalitar pare să fie cea exprimată în fața soției unui coleg al tatălui ei: „lucrurul care m-a deranjat cel mai mult în legătură cu Germania de Est a fost că nu puteai cumpăra iaurt acceptabil”.

Höhler susține că deși Merkel se vede ca o „Regină a Europei”, în realitatea ea ruinează euro. „Nimeni nu o poate acuza pe maestra economisirii că este risipitoare”, scrie ea. „Dar economisirile forțate reprezintă o încălcare a principiilor economiei de piață. Creșterea economică necesită venit și consumatori”, insistă ea.

Cartea a generat controverse în Germania după ce au fost publicate primele extrase dar pentru moment, comentează cotidianul britanic, nimeni nu pare să intenționeze să o înlocuiască pe „Nașă”, indiferent cât de autocratic ar fi regimul ei.

Citește și