Angela Merkel, despre starea Europei: „În fața nostră rămâne o perioadă foarte dificilă”
Europa încă se află într-o „perioadă dificilă” și nu trebuie să-și „lase” eforturile pentru reforme, a declarat cancelarul german Angela Merkel, vineri, după summitul UE de la Bruxelles, relatează AFP, potrivit MEDIAFAX.
„Da, noi am realizat deja unele lucruri, dar consider că în fața nostră încă rămâne o perioadă foarte dificilă „, a subliniat Merkel.
De fapt, „trebuie, de asemenea, să ne așteptăm în anul viitor la creșteri foarte slabe, chiar negative în unele țări, precum și la un șomaj foarte ridicat”, a adăugat cancelarul german.
„Procesul de adaptare prin care trebuie să trecem este foarte dificil și dureros”, din cauza „disciplinei bugetare foarte permisive” din ultimii ani, în Europa și a „pierderilor de competitivitate, care pot fi depășite într-un timp scurt”, consideră Merkel.
„Aceste lucruri s-au petrecut într-o perioadă foarte lungă și necesită a fi eliminate într-o perioadă lungă, iată de ce noi nu trebuie să lăsăm eforturile noastre pentru reforme”, a conchis ea.
Liderii europeni au încheiat, vineri, un alt an de criză, felicitându-se că au fost capabili să salveze Grecia și să pună sub control băncile, revizuind, totodată, ambițiile lor pentru consolidarea uniunii economice și monetare.
Record de popularitate pentru Merkel
Angela Merkel, care va candida pentru un al treilea mandat de cancelar în toamna lui 2013, a atins un record de popularitate, 81% dintre germani apreciind că își îndeplinește activitatea mai degrabă bine, potrivit unui sondaj publicat vineri, mai relatează AFP.
Aproximativ 72% dintre germani, care o apreciază în general pentru modul de gestionare a crizei din zona euro, sunt de părere că anul 2012 a fost, pentru ei, cu titlu personal, mai degrabă „un an bun”, în timp ce 27% dintre ei așteaptă chiar o ameliorare anul viitor, potrivit unui studiu Politbarometer pentru postul public ZDF.
Aproximativ 54% dintre germani oferă asigurări că situația lor economică personală este mai degrabă bună, în contextul în care economia germană a rezistat bine, până în prezent, crizei, în pofida unei stagnări spre sfârșitul anului.
Partidul conservator al Angelei Merkel, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), afișează de asemenea un avans, obținând 40% din intențiile de vot, o creștere cu două puncte procentuale în comparație cu datele ultimului sondaj, anchete pe această temă fiind realizate lunar.
Social-democrații din cadrul SPD, care l-au desemnat pe Peer Steinbrück candidat la funcția de cancelar, câștigă un punct și obțin 30% din intențiile de vot.
Însă distanța dintre cei doi candidați, Angela Merkel și Peer Steinbrück, se adâncește, 54% dintre persoanele chestionate preferând ca Angela Merkel să conducă Guvernul german (o creștere cu două puncte procentuale), în comparație cu doar 36% (cu două puncte procentuale mai puțin) care doresc ca fostul ministru de Finanțe (2005-2009) să ocupe această funcție.
Coaliția guvernamentală CDU-FDP (librali) se află la cel mai înalt nivel al popularității pe care l-a înregistrat de când a preluat puterea, în 2009. Astfel, 62% dintre germani apreciază că Guvernul se achită mai degrabă bine de activitatea sa, în timp ce aproximativ 30% sunt de părerea opusă.
Cancelarul, care dorește o continuare a alianței sale cu FDP anul viitor, ar putea totuși să se confrunte cu unele dificultăți, în măsura în care liberalii obțin în prezent doar 4% din intențiile de vot, iar pragul de acces în Bundestag (Camera Deputaților) este de cinci la sută.
Verzii sunt creditați cu 13% din intențiile de vot, cu un punct procentual mai puțin decât la sondajul precedent.