Prima pagină » Știri externe » Angela Merkel: Imigranții nu au dreptul a impune unei țări UE să le ofere statut de azilanți

Angela Merkel: Imigranții nu au dreptul a impune unei țări UE să le ofere statut de azilanți

Angela Merkel: Imigranții nu au dreptul a impune unei țări UE să le ofere statut de azilanți
Angela Merkel: Imigranții nu au dreptul a impune unei țări UE să le ofere statut de azilanți

Potrivit unui sondaj realizat de institutul de monitorizare Forsa, Merkel ar putea obține 50% dintre voturile alegătorilor în cazul unor alegeri generale ipotetice, în timp ce contracandidatul său, Sigmar Gabriel, din partidul Social-Democrat (SPD) ar înregistra doar un procent de 13%.

Față de luna trecută, popularitatea lui Merkel a crescut cu două procente, în condițiile în care sondajul este publicat înainte de alegerile de duminică organizate în trei landuri din țară.

Însă popularitatea coaliției conservatoare, formată din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a lui Merkel și Uniunea Creștin-Socială (CSU) a lui Horst Seehofer, din Bavaria, a rămas neschimbată, înregistrând un procent de 35%, în timp ce susținerea față de SPD a scăzut cu un procent la 23%.

Imigranții nu au dreptul de a-și alege țara în care să solicite azil și nu pot impune statului respectiv să le acorde acest statut, a declarat Angela Merkel, cancelarul german, după întâlnirea cu premierul croat, Tihomir Oreskovic, din Berlin, potrivit site-ului postului Deutsche Welle.

Cancelarul german a solicitat ca UE să reinstaleze zona de liberă-circulație Schengen, care se confruntă cu restricții din ce în ce mai mari, în contextul în care tot mai multe state, mai ales cele balcanice, restricționează accesul imigranților pe teritoriile lor.

Merkel a pledat pentru găsirea unor soluții comune privind criza imigranților din Grecia, unde se află circa 50.000 de extracomunitari, iar 10.000 sunt blocați la granița cu Macedonia.

„Nu este prevăzut niciun drept în cazul refugiaților care să le permită să declare: «Vreau să primesc statut de azilant într-un anumit stat UE»”, a precizat Merkel. Anul trecut, în Germania, au fost înregistrați 1,1 milioane de solicitanți de azil.

Unii analiști au comparat situația actuală din Grecia cu cea din Ungaria de anul trecut, când guvernul ungar a decis închiderea principalei gări din Budapesta. Aproximativ 25.000 de imigranți au rămas blocați încercând să ajungă în Austria, ceea ce a determinat conducerea de la Berlin să intervină în gestionarea respectivei crize. În cele din urmă, autoritățile ungare au permis imigranților să iasă din țară pentru a ajunge în Austria și Germania.

Întrebată dacă autoritățile germane intenționează să intervină în gestionarea crizei de la frontiera greco-macedoneană, cancelarul german a explicat că cele două situații nu sunt comparabile, aducând în discuție eforturile întreprinse de UE în situația din Grecia.

 

Merkel a îndemnat autoritățile din Grecia să protejeze frontierele țării, solicitând și celorlalte state UE să accepte nou-veniții în baza sistemului de cote obligatorii de imigranți aprobat de UE care prevede repartizarea a 160.000 de extracomunitari în statele membre.

În cadrul întâlnirii de marți de la Berlin, premierul croat a precizat că țara ar putea trimite militari la graniță în cazul unui flux prea mare de imigranți.

„Dacă va fi necesar să folosim armata, vom folosi această opțiune. Militarii vor contribui la facilitatea procedurilor de înregistrare”, a declarat Tihomir Oreskovic. Dar a dat asigurări că țara „va trata refugiații cu umanitate” și va căuta o soluție europeană comună pentru criza imigranților.

Unii oficiali au avertizat că numărul imigranților blocați în Grecia ar putea ajunge la 70.000 în săptămânile următoare, pe fondul restricțiilor impuse de Macedonia.

În cursul zilei de luni, autoritățile macedonene nu au permis decât trecerea a 30 de refugiați.

Austria a impus în urmă cu zece zile restricții la granițele sale, stabilind cote de imigranți care pot primi permisiunea de a intra în țară, cote care permit doar 3.200 de sosiri zilnice.

UNHCR a anunțat, marți, că peste 131.000 de imigranți au intrat în Europa în primele două luni ale anului, după ce au traversat Marea Mediterană, dintre care peste 122.000 au sosit pe ruta Turcia-Grecia.

 

Partidul populist antiimigrație Alternative für Deutschland (AfD), care, potrivit sondajelor, va obține rezultate bune în alegerile de duminică organizate în landurile Baden-Wuerttemberg, Renania-Palatinat, Saxonia-Anhalt, a înregistrat o creștere în sondaje cu un procent la 10%.

Merkel a fost criticată, în nenumărate rânduri, chiar și de partenerii de coaliție precum premierul Bavariei, Horst Seehofer, pentru politica deschisă față de imigranți, responsabilă de numărul-record de 1,1 milioane de solicitări de azil înregistrate în țară în 2015.