Angela Merkel: Trebuie să găsim o soluție pentru ca Grecia să rămână în zona euro

Publicat: 09 09. 2012, 11:33
Actualizat: 29 07. 2014, 23:27

Cancelarul german Angela Merkel a cerut găsirea unei „soluții” pentru a împiedica Grecia să părăsească zona euro în toamnă, afirmă revista Der Spiegel, în ediția ce urmează să apară luni, relatează AFP.

„Trebuie să găsim o soluție pentru Grecia”, a declarat Merkel săptămâna trecută în fața anturajului său, afirmă săptămânalul, fără să citeze vreo sursă. Merkel ar fi rostit aceste cuvinte înaintea ultimei misiuni a troikăi reprezentate de UE, BCE și FMI la Atena.

Potrivit săptămânalului, cancelarul și consilierii săi se tem că o ieșire a Atenei din zona euro ar putea declanșa un efect de domino similar cu falimentul băncii Lehman-Brothers în 2008.

Costul unui astfel de scenariu pentru Germania este estimat la 62 de miliarde de euro, amintește săptămânalul, adăugând că Merkel, care și-a reiterat opoziția față de o posibilă renunțare a Greciei la euro, consideră această opțiune încărcată de consecințe politice.

Potrivit cotidianului, consilierii săi se tem că Guvernul german ar putea fi constrâns să ia măsuri pentru stabilizarea Italiei și Spaniei, punând în aplicare o uniune a datoriilor.

Cancelarul vrea, de asemenea, să împiedice punerea în aplicare a unui al treilea program de ajutor pentru Atena, pentru care ea consideră că nu va mai obține majoritatea în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului), continuă Der Spiegel.

Cotidianul arată că Merkel ar fi în favoarea unei adaptări a programului în curs, prin creșterea tranșelor de credit pe viitor și reducerea valorii celor cu scandență mai îndepărtată.

La sfârșitul lui august, cancelarul l-a asigurat pe premierul grec Antonis Samars de susținerea sa și a apărat locul Greciei în zona euro.

„De la începutul crizei, am afirmat întotdeauna clar că Grecia face parte din zona euro și că vreau ca ea să rămână acolo”, a afirmat ea la Berlin, unde l-a primit pe Samaras.

Vineri, la Viena, Angela Merkel a salutat condițiile impuse de Banca Centrală Europeană (BCE) în noul său program de cumpărare a obligațiunilor ce urmărește să ajute la rezolvarea crizei datoriilor din zona euro.