Actrița americană Angelina Jolie a criticat luni Consiliul de Securitate al ONU pentru pasivitatea dovedită în fața numeroaselor violuri comise în timpul războaielor, precum cele din Siria și din Republica Democratică Congo (RDC), îndemnându-i pe liderii lumii să ia măsuri contra acestor atrocități.
„Violul este o armă de război (…), o amenințare la adresa securității. Lupta contra violenței sexuale este deci responsabilitatea voastră”, a declarat actrița americană într-un discurs pronunțat în fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, la New York, informează AFP. „Lumea nu consideră încă violurile din timpul războaielor ca fiind o prioritate”, a mai spus aceasta.
„Dacă acest Consiliu decide ca violurile și violențele sexuale din timpul războaielor să devină o prioritate, atunci ele vor deveni o prioritate și anumite progrese vor fi făcute. Dacă nu, atunci aceste orori vor continua”, a adăugat actrița americană, reamintind faptul că „sute de mii sau chiar milioane de femei, copii și bărbați au fost violați în timpul conflictelor armate”.
Actrița a îndemnat cele 15 țări membre în Consiliu „să își arate determinarea și să facă ceva” împotriva acestor abuzuri și „să își asume responsabilitatea”.
„Acțiunile care trebuie întreprinse sunt cunoscute, ceea ce lipsește este doar voința politică. Atunci când guvernele nu pot să acționeze, Consiliul de Securitate al ONU trebuie să acționeze”, a adăugat vedeta.
În luna martie, Angelina Jolie a mers, alături de ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, în Republica Democratică Congo pentru a atrage atenția opiniei publice internaționale asupra acestei chestiuni. Partea de est a RDC, unde trupele guvernamentale se războiesc cu rebelii din gruparea M23, este o zonă în care au fost comise sute de violuri.
Actrița americană, care este și trimis special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, a vizitat în luna iunie o tabără de refugiați sirieni în Iordania.
Ea a povestit în fața Consiliului de Securitate că s-a întâlnit cu o refugiată siriană, victimă a unui viol, care a refuzat să își dea numele de teama represaliilor, dar și pe mama unei fetițe de cinci ani violată în fața unui post de poliție din Goma (estul RDC).
„Aceste crime sunt comise nu din cauza războiului, ci pentru că opinia și comunitatea internațională le permite”, a adăugat ea, denunțând o „cultură a impunității”.
Angelina Jolie consideră că „există multe subiecte pentru care membrii Consiliului de Securitate întâmpină dificultăți în a se pune de acord, dar această situație nu trebuie repetată și în cazul violențelor sexuale”.
Cei 15 membri ai Consiliului sunt profund divizați în ceea ce privește criza siriană, între occidentali care cer demisia președintelui Bashar al-Assad și Rusia și China, care încearcă să protejeze regimul de la Damasc.
„Vă rog, nu lăsați acest dosar să cadă în uitare după ce veți părăsi această sală”, a declarat actrița americană în încheierea discursului pe care l-a susținut în fața ambasadorilor și a miniștrilor reuniți la New York.
Consiliul a adoptat o rezoluție în care reiterează faptul că denunță violențele sexuale din timpul conflictelor militare. William Hague, care a prezidat ședința, a anunțat că o nouă reuniune pe această temă va avea loc în septembrie cu ocazia Adunării Generale a ONU.
În aprilie 2012, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de trimis special, întrucât actrița americană a dovedit în ultimul deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinței pentru UNHCR, un angajament excepțional față de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste 5 milioane de dolari programelor inițiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.
Angelina Jolie, care a deținut titlul de ambasadoare a bunăvoinței pentru Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă peste 40 de tabere de refugiați pe plan mondial.