Anonymous a accesat site-ul unei agenții guvernamentale din SUA, răzbunând moartea lui activistului Aaron Swartz
Hackeri din cadrul Anonymous au postat un mesaj pe site-ul unei agenții guvernamentale americane, cerând reformarea sistemului judiciar, într-o acțiune pentru răzbunarea morții activistului Aaron Swartz, gruparea avertizând că va dezvălui informații compromițătoare despre Departamentul Justiției.
Conform site-ului postului CBS, hackeri care pretind că fac parte din gruparea Anonymous au blocat site-ul Comisiei americane pentru Sentințe, postând ilegal următorul mesaj:
„Cetățeni ai lumii: Anonymous a urmărit de ceva timp, cu preocupare, direcția justiției din Statele Unite. Am asistat la devierea acestui sistem de la ideile nobile pe baza cărora a fost creat. Am văzut erodarea acestui proces, deteriorarea drepturilor constituționale, uzurparea autorității legitime a instanțelor și înlocuirea ei cu discreția sau cu procurorii. Observăm cum legile sunt folosite din ce în ce mai puțin pentru a face dreptate și din ce în ce mai mult pentru exercitarea controlului, autorității și puterii în interesul actelor de reprimare și câștigurilor personale”, se arată în mesajul semnat „Anonymous”.
Potrivit CNN, hackerii susțin că au pătruns în servere ale unor agenții americane, au copiat informații sensibile despre Departamentul american al Justiției și amenință că le vor publica în următoarele zile.
Acțiunea este, conform hackerilor, menită să răzbune moartea activistului Internet Aaron Swartz, care s-a sinucis pe 11 ianuarie, la vârsta de 26 de ani. Familia și prietenii lui Swartz susțin că acesta s-a sinucis pentru că era persecutat de procurorii federali americani.
Aaron Swartz s-a sinucis prin spânzurare, în locuința sa din Brooklyn, New York, au stabilit autoritățile americane. Un geniu al informaticii, Swartz a colaborat la o versiune inițială a popularului instrument online RSS – care permite accesul automat la noi conținuturi publicate online -, iar ulterior a devenit unul dintre cofondatorii Reddit, un site devenit un mijloc de exprimare pentru activiștii Internetului.
Un susținător pasionat al justiției sociale, Swartz a înființat grupul Demand Progress, care a jucat un rol crucial în campania de convingere a Congresului american să retragă proiectul de lege antipiraterie online (Stop Online Piracy Act), care a suscitat o puternică opoziție în rândul principalilor actori din domeniul Internetului. Swartz credea că publicul trebuie să aibă acces gratuit la informație.
În iulie 2011, Swartz a fost pus sub acuzare pentru furt de date online, după ce ar fi spart sistemul de computere al Massachusetts Institute of Technology și ar fi descărcat 4,8 milioane de documente din baza de date academice a institutului, disponibilă pe bază de abonament.
Swartz risca o pedeapsă de până la 35 de ani de închisoare și o amendă de până la un milion de dolari. A pledat nevinovat, iar procesul era programat să înceapă în luna aprilie a acestui an.