Prima pagină » Știri externe » Anonymous a postat online o listă cu presupuși membri Ku Klux Klan

Anonymous a postat online o listă cu presupuși membri Ku Klux Klan

Anonymous a postat online o listă cu presupuși membri Ku Klux Klan
Grupul de hackeri Anonymous a publicat pe Internet informații personale despre 1.000 de presupuși simpatizanți Ku Klux Klan (KKK), relatează BBC News online.

Publicarea acestor date reprezintă „o formă de rezistență” față de violența rasistă, subliniază coaliția.

Adepții supremației albilor din cadrul KKK au amenințat anul trecut cu moartea persoane care protestau față de uciderea unui tânăr de culoare la Ferguson, în Missouri.

O listă cu presupuși membri KKK publicată săptămâna aceasta, anterior, pare să fie falsă.

Noua listă pare să ofere informații din profiluri de pe rețele de socializare ale unor persoane care au aderat sau au dat „like” unor grupuri cu legături cu KKK de pe Facebook și Google+. Multe dintre profiluri afișează imagini și sloganuri rasiste.

Anonymous subliniază că a folosit inteligența umană, nu atacurile informatice, pentru a întocmi această listă. „Asta înseamnă că persoanele de pe listă au fost adesea identificate de surse umane de informație, atât prin metode deschise (de experți), cât și acoperite (spionaj digital/ingineri socială)”, se arată într-un comunicat publicat împreună cu lista.

Cealaltă lisă, postată online săptămâna aceasta, demasca în mod eronat o serie de politicieni americani ca fiind membri KKK. Imediat după postarea acestei liste, Anonymous a publicat o dezmințire, într-un mesaj pe @Operation_KKK, contul oficial de Twitter al grupului. „Anonimii din spatele acestei inițiative garantează numai lista care va fi postată pe acest cont de Twitter pe 5 noiembrie 2015”, sublinia coaliția.

– Campania „glugile jos”

Data de 5 noiembrie este semnificativă pentru membrii Anonymous, deoarece este data la care Guy Fawkes a încercat să arunce în aer Parlamentul englez, în 1605. Măștile Guy Fawkes – popularizate prin filmul „V for Vendetta” – au devenit un simbol al grupului.

Grupul și-a lansat campania – pe care a intitulat-o „Hoods Off” – după ce Ku Klux Klan i-a amenințat cu moartea pe protestatari la Ferguson, în Missouri.

Mii de oameni, inclusiv membri Anonymous, au ieșit în stradă după ce un juriu a decis să nu-l ancheteze penal pe un polițist alb care l-a împușcat mortal, în august 2014, pe adolescentul de culoare Michael Brown.

Anonymous a lansat, în noiembrie anul trecut, un atac de tip negarea serviciului (DDoS) asupra unui site asociat KKK și a preluat controlul a două conturi de Twitter asociate grupării rasiste.

„Nu v-am uitat niciun moment amenințările la adresa protestatarilor de la Ferguson și cu siguranță nu vă vom ierta niciodată. Este valabil și pentru amenințările pe care le proferați acum”, afirmă coaliția de hackeri într-o postare online.

În opinia Gabriellei Coleman, o expertă în probleme legate de Anonymous, demascarea unor presupuși membri KKK marchează o „revenire” a coaliției de hackeri, după ce a fost criticată pentru faptul că nu-și poate controla membri și că dezvăluie informații inexacte.

Faptul că anterior au fost postate date false ar putea fi perceput ca o sursă de jenă pentru grup, binecunoscut pentru susținerea cauzelor justiției sociale.

În 2012, grupul a dezvăluit nume și informații personale ale unor persoane care ar fi fost implicate în mușamalizarea violării unei fete în vârstă de 16 ani, în Ohio.

Vara aceasta, coaliția a blocat site-ul Jandarmeriei Regale a Canadei, după ce un ofițer a împușcat mortal un protestatar care purta o mască Guy Fawkes, în provincia Columbia Britanică.

În noaptea lui Guy Fawkes, Anonymous a organizat proteste în orașe din toată lumea, inclusiv la Londra, unde au fost arestate cel puțin 50 de persoane.

Citește și