Specialistul în imunologie Anthony Fauci (80 de ani), consilier special al preşedinţiei SUA pentru COVID-19 și directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite, a afirmat – joi – că se simte uşurat că nu mai trebuie să îl contrazică pe Donald Trump, notează Agerpres, care citează AFP.
La o zi după învestirea lui Joe Biden, el a revenit în sala de presă a Casei Albe, unde s-a „descătușat”.
„Am spus întotdeauna totul şi asta mi-a creat uneori probleme. Unele afirmaţii m-au făcut să mă simt inconfortabil, deoarece nu erau bazate pe ştiinţă”, a continuat specialistul în imunologie, care se bucură de o imensă popularitate în SUA.
Foarte prezent în faţa jurnaliştilor, la începutul pandemiei, el a fost ţinut deoparte de administraţia republicană, în ultimele luni.
Anthony Fauci a recunoscut că a fost deranjat de sprijinul adus, în martie, de Donald Trump hidroxiclorochinei, un medicament împotriva malariei antimalaric care nu şi-a dovedit eficienţa în faţa coronavirusului.
„Nu aveam nicio plăcere să îl contrazic pe preşedinte. Şi nu prea am simţit că puteam vorbi fără să avem de înfruntat repercusiuni. Ideea de a putea veni aici, a vorbi liber despre ceea ce cunoşti despre dovezi, despre ceea ce spune știinta, este un sentiment eliberator”, a afirmat el.
Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat joi că revenirea Statelor Unite în cadrul organizației reprezintă „o zi mare pentru OMS și pentru sănătatea mondială”.
Declarația oficialului ONU vine în contextul în care Administrația noului președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat revenirea țării în cadrul OMS, după ce fostul președinte, Donald Trump, decisese retragerea din această organizație, informează site-ul agenției Agerpres, care citează EFE.
„Preşedintele Biden va emite o directivă în cursul zilei (joi-n.r.), care va include intenţia Statelor Unite de a se alătura COVAX şi de a susţine ACT – Acceleratorul pentru progresul eforturilor multilaterale pentru distribuţia vaccinului împotriva COVID-19, a terapiei şi diagnosticului, pentru acces echitabil, cercetare şi dezvoltare”, a informat medicul infecționist Anthony Fauci, consilierul președintelui american pe probleme de sănătate publică, într-un mesaj adresat Consiliului de Conducere al OMS.
Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a sistat, în iulie 2020, finanțarea destinată Organizației Mondiale a Sănătății, în contextul în care Washingtonul era cel mai important donator al OMS.