Cercetătorii britanici sfătuiesc persoanele care s-au vindecat de Covid-19 și se luptă să-și recapete simțul mirosului să practice „antrenamentul mirosului”, în locul tratamentelor cu steroizi.
Asta ar însemna, concret, să adulmece unele produse cu miros distinct, ușor de identificat și familiar, pe o perioadă de mai multe luni, lucru care ajută la recalibrarea simțului mirosului în creier, informează Știrile Pro TV, care citează BBC.
În acest context, un grup de experți internaționali consideră și promovează „antrenamentul mirosului” drept un remediu ieftin și simplu. Spre deosebire de steroizi, tratamentul general pentru recăpătarea mirosului, nu are potențiale efecte adverse.
Pierderea mirosului este unul dintre principalele simptome ale infectării cu Covid-19, alături de febră și tuse persistentă, dar – în cele mai multe cazuri – pierderea mirosului revine relativ repede după vindecare.
Totuși, o persoană din cinci are încă probleme cu mirosul la opt săptămâni după ce s-a îmbolnăvit, iar tratamentele prescrise de medici implică corticosteroizi, care scad inflamația în organism și sunt deja utilizați pentru a trata afecțiuni precum astmul.
Prof. Carl Philpott, medic la Universitatea de Medicină Norwich, susține că sunt foarte puține dovezi conform cărora tratamentul cu corticosteroizii ajută la recăpătarea mirosului.
„Pentru că au efecte adverse bine cunoscute, sfatul nostru este că acestea nu ar trebui prescrise ca tratament pentru pierderea mirosului post-viral”, a afirmat el.
Efectele secundare ale steroizilor includ retenția de lichide, hipertensiunea arterială și schimbări bruște de dispoziție și comportament.
Astfel că, într-o lucrare publicată în revista International Forum of Allergy & Rhinology, cercetătorii sugerează „antrenamentul mirosului”, care implică adulmecarea a patru lucruri care au un miros distinct, ușor de identificat și familiar – de exemplu, portocale, mentă, usturoi sau cafea – de două ori pe zi timp de câteva luni.
Primul centru de vaccinare tip drive-thru s-a deschis la Deva, în judeţul Hunedoara, în cursul zilei de sâmbătă. Sute de persoane şi-au manifestat deja intenţia de a se vaccina împotriva coronavirusului la centrul respectiv.
În parcarea Centrului Comercial de la intrarea în Municipiul Deva se deschide în această dimineață, în premieră, un centru de vaccinare direct din mașină, fără programare.
Călin Petru Marian, prefectul judeţului Hunedoara, a mers la faţa locului, cu o zi înainte, pentru a se asigura că locuitorii judeţului Hunedoara, şi nu numai, se pot vaccina în cele mai bune condiţii.
Femeile gravide cu COVID-19 au avut un risc mai mare la complicații și deces decât cele care nu au contractat virusul, adăugând dovezi suplimentare asupra riscurilor crescute pe care le prezintă virusul în timpul sarcinii, potrivit unui nou studiu.
Femeile gravide care au avut infecții asimptomatice au avut un risc mai mare de preeclampsie, deși altfel au avut rezultate similare cu femeile însărcinate care nu au fost diagnosticate cu COVID-19, au spus cercetătorii.