Anunț îngrijorător al cercetătorilor care studiază încălzirea globală: „Puțini dintre noi se așteptau la asta”
Suprafața banchizei arctice a ajuns în această vară la cea mai mică valoare măsurată vreodată, doborând precedentul record ce data din 2007, în condițiile în care topirea ghețurilor s-a accelerat tot mai mult sub efectul încălzirii globale, a anunțat, miercuri, National Snow and Ice Data Centre.
Imaginile realizate prin satelit arată că banchiza s-a redus până la 3,4 milioane de kilometri pătrați, pe 16 septembrie, ceea ce pare să fie cea mai mică suprafață (a banchizei arctice, n.r.) din acest an, au precizat specialiștii de la National Snow and Ice Data Centre (NSIDC), citați de AFP.
Această valoare reprezintă, totodată, jumătate din suprafața minimală pe care ghețurile arctice o ocupau în mod normal pe timpul verii în urmă cu peste trei decenii.
„Ne aflăm acum pe un teren necunoscut. Deși știam de mult timp că planeta se încălzește și că schimbările cele mai pronunțate au fost mai întâi observate în Arctica, puțini dintre noi se așteptau ca ele să fie atât de rapide”, a declarat Mark Serreze, directorul NSIDC.
Recordul de topire a banchizei din 2007 a fost doborât pe 18 august, când suprafața minimală a ghețurilor arctice a scăzut la 4,10 milioane de kilometri pătrați, comparativ cu 4,17 milioane de kilometri pătrați din 2007.
Pe 4 septembrie, suprafața acoperită cu gheață a scăzut pentru prima dată sub valoarea de 4 milioane de kilometri pătrați, stabilind astfel un nou record pentru ultimii 33 de ani, de când au început să se realizeze măsurători prin satelit.
„Accelerarea topirii ghețurilor la sfârșitul verii indică faptul că stratul de gheață este subțire”, a spus Walt Meier, un cercetător de la biroul NSIDC din Colorado. „Gheața trebuie să fie subțire pentru a continua să se topească așa de repede, în condițiile în care Soarele coboară spre orizont când se apropie toamna”, a explicat acesta.
NSIDC a observat schimbări profunde în structura banchizei arctice, care, în trecut, era formată din multiple straturi de gheață acumulate de-a lungul anilor, iar mare parte dintre ele rezistau mulți ani după aceea.
Însă, în ultima vreme, banchiza este formată din ce în ce mai mult din gheață sezonieră, mai puțin groasă și care se topește rapid în timpul verii.