„În acest moment, dacă (autoritățile iraniene) iau decizia, Organizația pentru Energie Atomică, în calitate de executor, va putea îmbogăți uraniul la orice procent”, a spus Ali Asghar Zarean, potrivit Reuters.
Iranul a spus la începutul acestei luni că va reduce limitările la îmbogățirea uraniului, făcând un pas înapoi de la angajamentele asumate în Acordul nuclear din 2015 cu șase puteri majore. Teheranul a promis însă că va continua să colaboreze cu Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA), organismul de specialitate al ONU.
După ultimii pași făcuți de Iran către renunțarea la acord, stocul de uraniu al țării a depășit 1200 de kilograme și potrivit lui Zarean va fi adăugat în curând rezervei de uraniu îmbogățit.
Statele Unite s-au retras în 2018 din acordul cu Iranul și au aplicat din nou sancțiuni menite să restrângă exporturile de petrol iranian, în cadrul unei politici de „presiune maximă”, reamintește Reuters.
Washingtonul cere un acord extins, care să prevadă limite mai stricte pentru activitățile nucleare, restricții pentru programul de înarmare cu rachete și încetarea războaielor regionale prin intermediari. Teheranul avertizează că nu este dispus la negocieri câtă vreme i se aplică sancțiuni.
Iranul și-a redus treptat gradul de conformare cu acordul, până când Regatul Unit, Franța și Germania au constatat luna aceasta o încălcare a termenilor acordului și au activat mecanismul convenit pentru soluționarea disputelor. Procedura poate duce la reluarea sancțiunilor stabilite de ONU.
Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a avertizat săptămâna aceasta că dacă dosarul nuclear al țării sale este trimis Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, Iranul se va retrage din Tratatul de Neproliferare a armelor nucleare.