Prima pagină » Știri externe » Anunț șoc: Gazprom va opri EXPORTURILE de GAZ spre Republica Moldova de la 1 ianuarie. Maia Sandu, apel la economisire și solidaritate

Anunț șoc: Gazprom va opri EXPORTURILE de GAZ spre Republica Moldova de la 1 ianuarie. Maia Sandu, apel la economisire și solidaritate

Anunț șoc: Gazprom va opri EXPORTURILE de GAZ spre Republica Moldova de la 1 ianuarie. Maia Sandu, apel la economisire și solidaritate

Rusia lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut oficial de Gazprom. Gigantul rus invocă pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană, relatează tv8.md. În acest context, Maia Sandu face un apel la solidaritate și recomandă moldovenilor să economisească energia. „Împreună, vom trece cu bine peste această iarnă. Moldova a demonstrat mereu că este mai puternică atunci când suntem solidari”, afirmă optimist președintele de peste Prut.

În legătură cu refuzul părții moldovenești de a soluționa datoria pentru livrările de gaze, PAO „Gazprom” a transmis astăzi o notificare către SA „Moldovagaz”. În aceasta se menționează că SA „Moldovagaz” nu își îndeplinește în mod regulat obligațiile de plată conform contractului în vigoare, ceea ce constituie o încălcare semnificativă a condițiilor acestuia.

În acest context, în baza prevederilor contractului și a normelor aplicabile ale legislației Federației Ruse, PAO „Gazprom” introduce, începând cu ora 08:00 MSK, la data de 1 ianuarie 2025, o limitare a livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova până la 0 metri cubi pe zi. Limitarea va rămâne în vigoare până când PAO „Gazprom” va notifica în scris SA „Moldovagaz” cu privire la o decizie diferită”, comunică Gazprom.

Compania rusă mai menționează că își rezervă toate drepturile, inclusiv dreptul de a rezilia unilateral contractul și dreptul de a solicita de la Moldovagaz „compensarea tuturor prejudiciilor și plata penalităților pentru neexecutarea și/sau executarea necorespunzătoare a obligațiilor contractuale”.

Auditul internațional a arătat că cea mai mare parte a datoriei istorice a Moldovagaz nu este confirmată prin documente. Prin urmare, Moldova este gata să achite Gazprom la această etapă numai 8,6 milioane de dolari. La sfârșitul lunii martie 2022, datoria constituia 709 milioane de dolari. Gazprom susține că rezultatele auditului „nu pot afecta în niciun fel cuantumul și justificarea datoriei menționate” și spunea că aceasta „este confirmată în mod regulat” în documentele semnate de Gazprom și Moldovagaz și în hotărârile corespunzătoare ale arbitrajului internațional, conform tv8.md.

Plan de urgență la Chișinău

TV8.md reamintește în aceste condiții, Chișinăul va trebui să se pregătească de urgență de un scenariu în care va trebui să asigure malul stâng cu gaz și să procure energie electrică la un preț mult mai ridicat.

În luna ianuarie, consumul de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului este estimat la aproximativ 3,7 milioane de metri cubi pe zi. Acest consum include și gazul necesar pentru funcționarea centralei MGRES, care produce energie electrică pentru această zonă. Aceste date se referă la o situație în care nu se iau măsuri pentru a economisi gazele. Dacă însă MGRES ar folosi cărbune în loc de gaze și dacă s-ar reduce activitatea industrială, iar măsurile de economisire a gazului ar fi aplicate, consumul zilnic ar scădea între 2,3 și 2,7 milioane de metri cubi pe zi.

Catastrofă umanitară în Transnistria

Experții susțin că lipsa gazului în stânga Nistrului ar putea duce la o catastrofă umanitară în regiune, în timp ce pentru malul drept va cauza nemijlocit creșterea semnificativă a prețului la energia electrică. În condițiile în care Centrala de la Cuciurgan nu va putea produce energie electrică, volumele necesare vor trebui cumpărate de la bursa din România la un preț majorat. Asta în condițiile în care și țara vecină se confruntă, în prezent, cu un deficit.

Anterior, Ministerul Energiei menționa că dacă din 1 ianuarie 2025 nu vom mai avea energie electrică din stânga Nistrului, trebuie să reducem consumul, mai ales în orele de vârf (7-11 dimineața și 18-23 seara), pentru a evita deficitul de energie și întreruperile:„Trebuie să facem un efort ca să „tăiem” circa 60 MW din vârfurile de consum”.

Apelul președintelui Maia Sandu

Știu că prețurile la energie reprezintă o îngrijorare pentru foarte mulți. Guvernul face tot posibilul pentru a asigura țara cu electricitate și gaze, dar și pentru a ajuta oamenii cu venituri mici să-și achite facturile. Dar noi cu toții putem înlesni situația, a postat Maia Sandu.
Mici schimbări în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare – ne ajută să economisim energie și să reducem costurile. Iată câteva exemple:
  •  Reducem consumul de energie în orele de vârf – dimineața între 7:00-11:00 și seara între 18:00-23:00.
  •  Evităm utilizarea simultană a mai multor echipamente electrice.
  •  Stingem lumina în camerele în care nu ne aflăm.
  •  Scoatem din priză aparatele pe care nu le folosim.
  •  Reducem cu un grad temperatura aparatului de aer condiționat.
Împreună, vom trece cu bine peste această iarnă. Moldova a demonstrat mereu că este mai puternică atunci când suntem solidari, încheie Maia Sandu.

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și