„Am fost întotdeauna împotriva aderării (Turciei) la UE, președintele (turc Tayyip) Erdogan știe acest lucru, și sunt în continuare împotriva” aderării acestei țări la Uniune, a declarat Merkel într-o emisiune a postului public ARD.
Merkel a fost un opozant vocal al aderării Turciei la UE, înainte să devină cancelar, în 2005, și a pledat în schimb pentru un „parteneriat privilegiat”, dar nu pentru o aderare completă.
Însă ea a evitat să insiste sau să-și exprime opoziția prea zgomotos în ultimii ani, afirmând în schimb că negocierile de aderare dintre Ankara și Bruxelles, lansate la scurt timp după ce ea a devenit cancelar, este necesar să continue, fără să se aștepte un rezultat predeterminat.
Candidatura Turciei a stagnat în ultimii ani, în contextul în care interesul părții turce a scăzut, iar oficiali europeni au fost tot mai critici față politicile tot mai autoritariste, în opinia lor, ale lui Erdogan.
Acum Europa întinde mâna Turciei din nou, sperând ca Ankara să poată ajuta în criza refugiaților din Siria vecină și din alte țări din Orientul Mijlociu devastate de războaie.
Erdogan a efectuat o vizită la Bruxelles luni, când i s-a prezentat un proiect al unui plan de acțiune prin care Europa să ofere fonduri suplimentare pentru refugiații sirieni și irakieni care trăiesc în Turcia.
„Este necesar să discutăm cu Turcia despre împărțirea poverii mai bine”, a declarat Merkel. „Asta va însemna să dăm Turciei bani și să îndeplinim (în schimb) anumite cereri ale Turciei, precum relaxarea restricțiilor cu privire la vize”, a adăugat ea.