Anunțul armatei nigeriene despre cele 200 de tinere răpite
„Vestea bună pentru fete este că știm unde se află, însă nu putem să vă spunem” locul, a declarat șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale Nigeriei, mareșalul Alex Badeh, pentru jurnaliștii aflați în fața Ministerului Apărării din Abuja.
Două sute șaptezeci și șase de eleve – dintre care 223 se află și acum în captivitate – au fost la mijlocul lui aprilie, la Chibok (nord-estul Nigeriei), fapt ce a stârnit o emoție puternică la nivel internațional, iar mai multe țări s-au mobilizat în vederea găsirii acestora.
Președintele nigerian Goodluck Jonathan, criticat pentru lipsă de reacție în acest caz, a exclus recent efectuarea unui schimb de prizonieri – tinerele în schimbul islamiștilor deținuți în închisorile statului – cu Boko Haram, o opțiune evocată de liderul grupării, Abubakar Shekau.
Guvernul nigerian și armata, care la rândul lor au fost criticate pentru modul în care au acționat în acest caz, au acceptat în cele din urmă ajutorul occidental pentru găsirea tinerelor.
Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Israel au trimis experți în ajutorul Nigeriei.
Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale Nigeriei a făcut acest anunț după ce s-a adresat unor manifestanți care au organizat, luni, un marș până la Ministerul Apărării din Abuja, ultimul act dintr-o serie de acțiuni zilnice destinate menținerii presiunii asupra Guvernului nigerian.
Alex Badeh a refuzat să spună unde se află tinerele, motivând că operațiunea este de natură „secretă”, însă a dat asigurări că autoritățile lucrează pentru a le elibera.
El a declarat că armata nu a trimis trupe pentru a le elibera deoarece i-a fost teamă de producerea unor victime.
„Nimeni nu trebuie să vină și să ne spună că armata nigeriană nu știe ce face. Noi știm ce trebuie să facem. Nu ne putem lansa în așa ceva” și să riscăm ca fetele noastre să fie ucise, a afirmat el în fața mulțimii.
„Noi lucrăm. Președintele (Goodluck Jonathan) se ține ferm în spatele nostru. Președintele ne-a dat puterea să ne facem treaba”, a mai declarat el.
Nigeria și țările sale vecine au adoptat la 17 mai, la Paris, cu sprijinul occidentalilor, un plan de „război” împotriva grupării Boko Haram, calificată drept „sectă teroristă” și considerată o „amenințare majoră” pentru regiune.
Consiliul de Securitate ONU a înscris Boko Haram pe lista neagră a organizațiilor teroriste.