Anunțul care adus la o nouă creștere a prețului petrolului
Pe plan european, costurile de împrumut ale Italiei au urcat, iar bursa din Milano a scăzut, pe măsură partidul populist antisistem Mișcarea Cinci Stele (M5S) și formațiunea de extremă-dreapta Liga Nordului au ajuns la un acord privind programul de guvernare al potențialei coaliții.
Indicele pan-european STOXX 600 a urcat cu 0,4%, înregistrând maxime din ultimele 3 luni, indicele englez 100 FTSE a înregistrat un nou record și a crescut cu 0,9%, iar contractele mini futures pe indicele american S&P, ESc1, au crescut cu 0,6% în urma unei sesiuni de tranzacționare pozitive din Asia.
Secretarul Trezoreriei din Statele Unite, Steven Mnuchin, a declarat că războiul comercial din SUA cu China „a luat o pauză”, ca urmare a acordului de a renunța la amenințările tarifare lansate pe parcursul acestui an.
Steven Mnuchin și consilierul economic principal al președintelui Donald Trump, Larry Kudlow, au declarat că acordul la care au ajuns negociatorii chinezi și americani ar putea stabili un cadru pentru abordarea dezechilibrelor comerciale în viitor.
Bursa de la Milano a început ședința de tranzacționarea cu o scădere bruscă, dar și-a redresat progresiv pierderile și a limitat scăderea la 0,3%.
Randamentul obligațiunilor pe 10 ani din Italia a crescut aproape la trei procente dimineața devreme, cel mai înalt nivel din iulie 2017, dar s-a redus la aproximativ 2,26%.
Prețurile petrolului a crescut la o cotă care nu a mai fost consemnată în ultimii 3 ani și jumătate, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale, contractele futures ale petrolului brut ajungând la 78,97 de dolari/baril, în creștere cu 0,6%.
Prețurile petrolului au fost susținute de scăderea producției Venezuelei, pe lângă o intensificare serioasă a cererii și ofertei mondiale care provine din tensiunile din Orientul Mijlociu.