Anunțul făcut de asociația asigurătorilor din Ungaria cu privire la polițele Astra
Asociația asigurătorilor va accepta cereri pentru daunele produse după data de 17 august și care nu au fost deja transmise către Astra.
Divizia din Ungaria a Astra a înregistrat venituri din prime de 2,8 miliarde forinți (9 milioane euro) în prima jumătate a anului, echivalentul unei cote de piață de 0,62%. Veniturile din prime pe segmentul asigurărilor auto obligatorii s-au situat la 2,2 miliarde forinți (7,1 milioane euro).
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis la finele lunii august să ceară instanței intrarea în faliment a Astra Asigurări, după ce compania, aflată în administrare specială, nu a reușit să atragă 425 milioane lei la capital, despăgubirile urmând să fie acordate de Fondul de Garantare a Asiguraților.
Compania de asigurări s-a aflat în proces de redresare financiară începând din februarie 2014, având că administrator special firma KPMG Advisory. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asigurați, cu 2,5 milioane de polițe valabile.
Potrivit unui ghid publicat la începutul lunii septembrie de FGA, asigurații Astra din Germania, Slovacia și Ungaria care vor să denunțe asigurarea sau cei care sunt păgubiți de un posesor de poliță Astra trebuie să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraților.
„Legea nu face distincție în ceea ce ce privește domiciliul sau cetățenia, drept urmare, toți consumatorii care dețin polițe de asigurare – sau sunt păgubiți de un asigurat al Astra au dreptul de a fi despăgubiți de către FGA. Se reține că și pentru consumatorii care au încheiat contracte de asigurare cu Astra prin intermediul sucursalelor străine ale acestei societăți (Germania, Slovacia, Ungaria), indiferent de domiciliul sau cetățenia consumatorului, aceștia sunt în drept a se adresa FGA, conform procedurii descrise anterior”, se arată în ghidul publicat de ASF.
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, a declarat recent că există bani pentru plata despăgubirilor la Astra și că situația Astra nu este mai rea în prezent din acest punct de vedere, existând reclamații și înainte pentru plata despăgubirilor.
ASF a depus săptămâna trecută, la Tribunalul București, cererea pentru deschiderea procedurii de faliment a Astra Asigurări, căreia ASF i-a retras autorizația de funcționare la finele lunii august, după ce planul de redresare financiară a companiei a eșuat.
Acțiunea ASF a avut loc la numai o zi după ce Astra și acționarii sai, The Nova Group Investments România și Epsilon Estate Provider, au deschis o acțiune proprie la Curtea de Apel București cerând anularea deciziei ASF prin care autoritatea a hotărât închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, stabilirea stării de insolvență, declanșarea procedurii de faliment și retragerea autorizației de funcționare Astra.
The Nova Group Investments România deține o participație de 72,71% la Astra, iar Epsilon Estate Provider 26,27%. Cele două companii sunt controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.