Anunțul FBI despre ancheta în cazul mailurilor private folosite de Hillary Clinton. Donald Trump, încântat de decizie
Biroul Federal pentru Investigații (FBI) din Statele Unite a inițiat o anchetă în cazul mailurilor private utilizate de candidatul democrat la funcția de președinte, Hillary Clinton, în timp ce deținea funcția de secretar de Stat american.
Biroul Federal pentru Investigații a transmis vineri o notificare oficială Comisiei Juridice a Senatului SUA în legătură cu ancheta care vizează utilizarea de către Hillary Clinton a unui server de mail privat în timp ce era secretar de Stat.
„Anchetatorii au descoperit noi mailuri care trebuie investigate”, a transmis Biroul directorului FBI James Comey, conform BBC News.
„În legătură cu un caz separat, FBI a aflat despre existența unor mailuri care trebuie investigate… Am fost de acord ca FBI să declanșeze procedurile adecvate de investigare pentru a se stabili dacă aceste mesaje conțin informații clasificate și dacă sunt relevante”, precizează James Comey, conform NBC News.
Hillary Clinton, candidatul democrat în scrutinul prezidențial programat pe 8 noiembrie, a fost secretar de Stat în perioada 2009-2013. Utilizarea mailurilor private în activități oficiale a atras o serie de critici dure, mai ales din partea adversarului republican, Donald Trump.
Recent, surse citate de publicația The Washington Examiner au declarat că un document clasificat sustras de hackeri de la Hillary Clinton, candidatul democrat la președinția SUA, ori de la colaboratori ai acesteia a fost găsit într-un server din România. Note informative din ancheta de un an a Biroului Federal de Investigații (FBI) în cazul atacurilor cibernetice care au vizat sisteme ale fostului secretar de Stat Hillary Clinton, candidatul democrat la funcția de președinte, sugerează că grupuri independente au depistat documente clasificate cu caracter militar într-un server aflat în România. Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Examiner, ancheta FBI a depistat că un martor a cărui identitate nu a fost dezvăluită s-a consultat în august 2015 cu politicianul republican Newt Gingrich despre modul în care puteau fi analizate informațiile obținute prin atacurile hackerilor asupra serverului lui Hillary Clinton. În această operațiune privată de evaluare ar fi fost implicat și un membru al Comisiei Judiciare a Senatului SUA. Gingrich a luat legătura cu organizația Judicial Watch, care a oferit 32.000 de dolari pentru efortul de analizare a informațiilor în februarie-martie 2016. Proiectul a constat în verificarea informațiilor obținute din serverul lui Hillary Clinton și din cel al consilierului său Sidney Blumenthal. Compania angajată pentru acest efort a depistat „un document Excel conținând numele unor cunoscuți ori presupuși militanți islamiști din Libia” într-un server din România. O parte a fișierului fusese scrisă în Rusia.
Un hacker român a spart mailul lui Blumenthal în anul 2013, dezvăluind în premieră adresa privată utilizată de Hillary Clinton în calitatea de secretar de Stat, situație care a generat critici intense la adresa politicianului democrat. În timpul polemicilor, susținătorii lui Hillary Clinton au dat asigurări că niciun document clasificat nu fusese compromis. Conform FBI, subsecretarul de Stat Patrick Kennedy ar fi exercitat presiuni pentru declasificarea unor documente secrete sustrase din emailul lui Hillary Clinton, probabil în tentativa de a nu fi acuzată de periclitarea securității prin utilizarea unei adrese private. Donald Trump, candidatul republican la funcția de președinte, a acuzat-o de mai multe ori pe Hillary Clinton de încălcarea procedurilor de securitate prin utilizarea unui email privat.
Recent, Administrația Statelor Unite a formulat acuzații oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale și legislative. În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susținuți de Administrația de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcția de președinte, Hillary Clinton, se confruntă cu republicanul Donald Trump. „Avem motive să credem, date fiind scopul și sensibilitățile acestor eforturi, că aceste activități puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia”, a transmis Administrația SUA. Comunicatul Departamentului pentru Securitatea Internă și al Biroului directorului serviciilor de informații atribuie atacurile serverelor unor companii ruse. „Aceste furturi de informații și dezvăluiri au rolul efectuării unor ingerințe în procesul electoral din SUA. Suntem în măsură să atribuim aceste activități Administrației Rusiei”, precizează comunicatul.
Președinția Rusiei a calificat drept „absurde” acuzațiile Statelor Unite. „Nu există nicio dovadă pentru aceste acuzații grave. Sunt acuzații fabricate de cei care execută acum ordinele politice de la Washington, continuând să alimenteze isteria rusă fără precedent”, a precizat Riabkov. Moscova a reiterat disponibilitatea de a coopera cu Washingtonul pentru combaterea infracționalității cibernetice.
Donald Trump respectă curajul FBI
Donald Trump, candidatul republican la funcția de președinte al SUA, a salutat „curajul” Biroului Federal pentru Investigații (FBI) de a relua ancheta în cazul folosirii emailurilor private de către adversara sa democrată, Hillary Clinton.
„Am un respect mare pentru faptul că FBI și Departamentul Justiției vor acum să aibă curajul de a corecta eroarea oribilă pe care au făcut-o”, a declarat Donald Trump, potrivit site-ului agenției Reuters, la un eveniment electoral desfășurat în Manchester, statul New Hampshire.