Petro Poroșenko a susținut, luni, o declarație comună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în care a atras atenția că discuțiile pe marginea aderării Ucrainei la NATO vor irita și vor provoca furie la Moscova. Însă, președintele Ucrainei a subliniat că această declarație nu înseamnă că Ucraina va dobândi curând statutul de candidat pentru aderarea la NATO.
Cu toate acestea, Poroșenko a afirmat că Ucraina este dispusă să implementeze o serie de reforme pentru a putea fi stabilit un calendar prin care până în 2020 Ucraina să îndeplinească criteriile de aderare ale NATO. Noile reforme ar cuprinde măsuri anti-corupție, iar sectorul de apărare va suferi și el mai multe modificări.
Raisa Ostapenko, cercetător al Centrului de Istorie și Politică în Europa de Est al Universității din Sorbona, a afirmat că aderarea Ucrainei la NATO ar fi supărătoare pentru Rusia, care a considerat mereu Ucraina ca fiind fratele slav care ar trebui să fie mereu loial.
„Există o susținere internațională masivă pentru aderarea Ucrainei la NATO, iar 69% dintre ucraineni susțin această mișcare, deci Ucraina este mai motivată ca oricând să îndeplinească criteriile politice, economice și militare ale NATO”, a adăugat Ostapenko.
Luna trecută, Parlamentul Ucrainei a adoptat o lege prin care se stabilea că aderarea la NATO reprezintă o prioritate națională. Ca reacție la această decizie, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Guvernului rus, a declarat că extinderea NATO către est ar reprezenta „o amenințare pentru securitatea Rusiei și pentru balanța de putere în regiunea euro-asiatică și că Rusia va lua toate măsurile necesare pentru a restabili echilibrul de putere și pentru a-și asigura propria securitate.