Anunțul raportorul Parlamentului European despre ACTA. Cum au fost sfătuiți eurodeputații să voteze
Eurodeputatul britanic David Martin, raportorul PE pentru ACTA, le-a cerut deputaților europeni să respingă Acordul pentru combaterea contrafacerii (ACTA), care va fi suspus la vot pe 4 iuliei, potrivit site-ului Parlamentului Eeuropean.
David Martin, din cadrul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților, le-a cerut deputaților europeni să respingă acordul, argumentând într-un interviu acordat site-ului instituției că Parlamentul European (PE) va apăra întotdeauna libertățile civile.
„Nimeni nu a fost împotriva ideii de apărare a proprietății intelectuale. Dezbaterea s-a concentrat asupra întrebării dacă «este ACTA instrumentul potrivit pentru acest lucru?» Concluzia clară a votului a fost că nu”, a explicat oficialul referitor la faptul că toate cele cinci comisii implicate în luarea deciziei privind adoptarea controversatului acord ACTA.
Întrebat cum crede el că este necesar să fie conceput și adoptat un nou tratat internațional în vederea protejării proprietății intelectuale, eurodeputatul britanic a răspuns că acesta „trebuie să fie cât mai deschis posibil”, adăugând că „legile negociate în secret sunt, în general, legi rele”.
„Comisia Europeană (CE) trebuie să informeze Parlamentul în cadrul fiecărei runde de negocieri și să asculte ce spunem despre fiecare subiect în parte (…). Dacă am fi fost implicați mai devreme, poate s-ar fi ajuns la două acorduri separate: unul pentru bunurile fizice și altul pentru bunurile virtuale. Cel pentru bunurile fizice ar fi trecut prin Parlamentul European fără niciun comentariu. Nimeni nu acceptă medicamente sau genți Gucci false în UE. Dar libertatea Internetului este o chestiune mai sensibilă”, apreciază oficialul.