Prima pagină » Știri externe » Anunțul Rusiei despre sistemele antibalistice care vor fi instalate în România

Anunțul Rusiei despre sistemele antibalistice care vor fi instalate în România

Anunțul Rusiei despre sistemele antibalistice care vor fi instalate în România
Sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România și Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), acuză Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de site-ul de știri Sputnik.

Sistemele antirachetă care urmează să fie instalate în România și Polonia reprezintă încălcări ale prevederilor Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), acuză Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de site-ul de știri Sputnik.

„Toată lumea care este interesată – nu doar experții, ci și oamenii de rând care urmăresc știrile de politică externă – este la curent cu recentele acuzații reciproce, inclusiv cele făcute publice. În principal, avem preocupări în legătură cu o serie de aspecte din comportamentul Statelor Unite privind situația Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF)”, afirmă Riabkov.

Statele Unite intenționează să construiască sisteme antirachetă în România și Polonia, a amintit Riabkov, subliniind că aceste instalații utilizează echipamente pentru lansări verticale de tip MK-41 (n.red. – echivalentul tehnologiilor de tip Aegis). Aceste sisteme sunt utilizate pentru rachete cu rază medie și lungă de acțiune – sisteme interzise prin Tratatul forțelor nucleare intermediare, a acuzat oficialul rus.

Washingtonul a exprimat propriile nemulțumiri privind presupuse încălcări ale Tratatului de către Rusia, dar nu au fost formulate acuzații specifice, a adăugat Riabkov, dând asigurări că Moscova este disponibilă dialogului cu oficiali americani.

În octombrie 2014, un alt oficial rus afirma că instalarea elementelor antirachetă în Europa reprezintă „o încălcare gravă” a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). „Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare din anul 1987, care are o durată nedeterminată, rămâne valabil. Din păcate, partenerii noștri americani interpretează într-un mod foarte liber obligațiile pe care le au în cadrul Tratatului INF și comit încălcări grave și masive care deja au devenit o practică recurentă. Încălcările includ teste cu sisteme antirachetă și cu drone interzise prin Tratat”, acuza Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru Neproliferare și Controlul Armamentului din Ministerul rus de Externe. „Există motive să credem că instalarea programată a sistemelor MK-41 (n.red. – echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) în Europa ar deveni o nouă încălcare flagrantă a Tratatului. Sperăm că dialogul inițiat pe aceste teme va avea ca rezultat o revenire a Statelor Unite la respectarea deplină a angajamentelor asumate prin acest acord important”, preciza oficialul rus.

În iulie 2014, Rusia avertiza că are „numeroase nemulțumiri” față de Statele Unite privind Tratatul INF. „Nemulțumirile se referă la rachetele care au caracteristici tehnice similare cu cele ale rachetelor cu rază scurtă și lungă de acțiune și în legătură cu fabricarea de către americani a avioanelor militare fără pilot, care intră în mod clar, conform Tratatului, la categoria rachete de croazieră”, argumenta Ministerul rus de Externe. Sistemele de tip MK 41 cu lansare verticală (echivalentul tehnologiilor de tip Aegis) au fost în centrul atenției în ultima perioadă, în contextul în care Statele Unite intenționează să le instaleze în Polonia și România în cadrul sistemului antibalistic. „Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF”, avertiza Moscova.

Acordul Forțelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA și URSS în 1987 și intrat în vigoare pe 1 iunie 1988, obligă ambele părți să distrugă toate rachetele balistice și de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. Ca reacție la acuzațiile Moscovei, Președinția Statelor Unite a comunicat în august că sistemul american de apărare antirachetă care va fi amplasat în România nu încalcă Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF).