Prima pagină » Știri externe » Anunțul serviciilor de informații americane cu privire la hackerii care au atacat Sony

Anunțul serviciilor de informații americane cu privire la hackerii care au atacat Sony

Anunțul serviciilor de informații americane cu privire la hackerii care au atacat Sony
Spionii americani susțin că au multe informații despre hackerii nord-coreeni care ar fi demarat atacul cibernetic asupra Sony. Totuși, dovezile încă secrete ar putea să reprezinte prea puțin pentru sceptici.

FBI și serviciile secrete americane i-au urmărit ani de zile pe hackerii care s-ar afla în spatele atacului cibernetic asupra Sony Pictures, scrie dailybeast.com.

Anchetatorii au vizat Coreea de Nord, care ar fi pus la cale atacul, încă de la începutul lunii decembrie, la scurt timp după ce FBI a demarat o investigație a breșei informatice și cu trei săptămâni înainte ca Barack Obama să învinovățească aceeași țară pentru intruziune.

Administrația de la Casa Albă a ezitat să facă publică suspiciunea sa, dar nu din cauza oficialilor care nu ar fi avut încredere în serviciile secrete, ci pentru că Obama se temea de impactul anunțului despre un atac cibernetic al unei țări precum Coreea de Nord asupra SUA, pentru prima oară în istorie.

Printre informațiile cu ajutorul cărora un atac cibernetic poate fi atribuit unei anumite părți se numără comunicațiile dintre hackeri. De asemenea, oficialii americani analizează comportamentul anumitor grupări de hackeri, pentru a-i identifica. Ce fac în orele de „lucru”? Ce fel de coduri folosesc? Ce fel de comentarii sunt în coduri?

Pe de altă parte, rolul investigatorilor privați a stârnit controverse în cadrul investigației. Săptămâna trecută, organizația Norse Corp. a precizat că cel puțin șase persoane, printre care și un fost angajat nemulțumit al Sony, s-ar fi aflat în spatele atacului, și nu Coreea de Nord.

Când Obama a învinovățit Coreea de Nord în decembrie 2014, a promis un răspuns la atacul cibernetic asupra Sony și a lăsat să se înțeleagă că își dorește ca victimele să țină piept acestui gen de amenințări informatice. Sancțiunile anunțate vineri reprezintă „primul aspect al răspunsului SUA” față de aceste atacuri, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Declarația sa dezminte zvonurile potrivit cărora SUA ar fi orchestrat „pana de internet” care a afectat luna trecută Coreea de Nord. Potrivit oficialilor americani, nord-coreenii și-ar fi închis singuri rețelele de internet, pentru a se feri de un posibil atac cibernetic din partea SUA.

Administrația Barack Obama a anunțat că va impune o nouă serie de sancțiuni împotriva Coreei de Nord, drept pedeapsă pentru atacul cibernetic asupra Sony Pictures Entertainment. Autoritățile americane au publicat numele a zece persoane care ar fi implicate în diverse activități ilegale, printre care și comerțul ilegal cu arme. Acestea le-au transmis subtil elitelor nord-coreene că le pot urmări activitățile și pot lua măsuri împotriva lor, dacă este nevoie.

Hackerii au șters multe date din rețelele Sony și au amenințat că vor ataca cinematografele care vor difuza comedia „The Interview”, care include scene cu un plan de asasinare a liderului de la Phenian, Kim Jong-un.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele