Anunțul Theresei May care pune din nou tensiune pe axa Londra-Bruxelles. Ce se va întâmpla cu drepturile cetățenilor UE imediat după Brexit
Remarca primului ministru a pus-o din nou în relații tensionate cu oficialii UE care au transmis deja opțiunea lor în acest sens: un „status-quo” care să dureze până în luna decembrie a anului 2020 care păstrează dreptul de liberă circulație al cetățenilor și toate avantajele pentru europenii care doresc să se stabilească în Regat în acea perioadă, informează The Guardian.
Regulile pentru viitorii imigranți din statele UE ar putea include necesitatea obținerii unor permise de muncă obligatorii, obligația de a-și înregistra sosirea pe teritoriul țării și restricții în ceea ce privește beneficiile pe teritoriul statului. Toate acestea nu se vor aplica, însă, cetățenilor europeni care s-au stabilit în Marea Britanie înaintea Brexit.
În fața reporterilor, Theresa May a declarat că detaliile sunt „o chestiune de negociere în ceea ce privește perioada de implementare, însă este clar că există o diferență între cei care s-au stabilit în Marea Britanie înainte ca noi să părăsim Uniunea Europeană și cei care vor veni pentru că știu că Regatul iese din blocul comunitar”.
May a adăugat că se opune ideii că nu se vor modifica foarte multe după ieșirea din UE, afirmație care a dus „la cuțite” relația sa cu cancelarul Philip Hammond, care a transmis că scopul este „o schimbare cât mai mică” după încheierea procesului.
„Ceea ce facem acum este exact îndeplinirea sarcinilor pe care britanicii au cerut guvernului să le realizeze, adică să performăm în problema Brexit-ului. La urne, cetățenii nu au votat pentru ca lucrurile să se schimbe odată ce vom ieși din Uniunea Europeană”, a declarat Theresa May.
La rândul lor, oficialii de la Bruxelles urmăresc să respingă ferm orice fel de încercare de a submina cele patru libertăți principale ale cetățenilor, inclusiv libera circulație a acestora. Uniunea Europeană consideră deja că acest lucru este stabilit cu Executivul de la Londra și că cei care vor sosi în Regat înainte de încheierea perioadei de tranziție vor primi aceleași drepturi ca cei stabiliți deja acolo.
„Chestiunea drepturilor cetățenilor în timpul tranziției nu este negociabilă. Nu vom accepta să existe două seturi de drepturi pentru membrii UE. Pentru ca tranziția să funcționeze, aceasta trebuie să reprezinte o continuare a situației actuale, fără excepții”, a spus Guy Verhofstadt, coordonatorul pentru Brexit al Parlamentului European.