Apa contaminată de la Fukushima ajunge în mare! Ce pune la cale Japonia
Apa contaminată de la Fukushima ajunge în mare, au decis autoritățile nipone! Japonia promite, însă, să aplice un tratament corespunzător, astfel încât substanțele radioactive din apa provenită de la centrala nucleară avariată de la Fukushima să ajungă la un nivel sub standardele de siguranță.
În pofida opoziției mai multor organizații de mediu, Japonia a anunțat că nu are altă soluție. Apa contaminată de la Fukushima va ajunge în mare!
Apa contaminată de la Fukushima, stocată în peste 1000 de cisterne
Această decizie pune capăt la şapte ani de dezbateri aprinse. Modul prin care Japonia poate scăpa de apa provenită din ploaie, pânze subterane sau injectări necesare pentru a răci nucleele reactoarelor nucleare intrate în fuziune după tragedia din martie 2011 a stârnit controverse puternice.
Premierul Yoshihide Suga dă asigurări că apa contaminată va fi deversată în mare „după ce se va asigura că este la un nivel de substanţe radioactive semnificativ sub standardele de siguranţă”. Autoritățile nipone vor lua „măsurile” care se impun pentru a nu dăuna reputaţiei regiunii. Până atunci, circa 1,25 milioane de tone de apă contaminată sunt stocate în mai mult de 1000 de cisterne.
O decizie trebuia luată cât mai urgent deoarece limitele capacităţii de stocare a apei vor fi atinse în toamna anului 2022.
Apa contaminată de la Fukushima, plină de tritiu
Deversarea în mare a apei contaminate provenite de la Fukushima reprezintă o operațiune ce va dura câţiva ani.
Până acum, apa a fost filtrată de mai multe ori, pentru a fi debarasată de majoritatea substanţelor sale radioactive (radionuclizi). Însă, în continuare conține tritiu (izotop de hidrogen), o substanță care nu poate fi eliminată cu tehnicile actuale.
Comunitatea internațională condamnă decizia Japoniei
Japonia avea mai multe variante de a scăpa de apa contaminată, inclusiv evaporarea în aer sau depozitarea durabilă. Autoritățile au decis, surprinzător, să aleagă deversarea în mare. Opțiunea Guvernului Suga este puternic contestată, în special, de pescarii şi fermierii din Fukushima. Oamenii se tem că apa contaminată de la centrala nucleară le va dăuna afacerilor și vor da faliment. „Luăm această decizie în serios, dar vom face totul pentru a preveni circulaţia zvonurilor nefaste”, a declarat Tomoaki Kobayakawa, patronul Tepco, operatorul centralei nucleare avariate.
De asemenea, și vecinii Japoniei şi-au exprimat nemulţumirea. China a comunicat „îngrijorările sale serioase” şi a cerut Japoniei să fie „precaută” în eliminarea apei contaminate. La rândul său, Coreea de Sud şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la decizia japoneză de a deversa apa contaminată.