Apă de ploaie contaminată de la complexul atomic Fukushima s-ar fi scurs în Oceanul Pacific

Publicat: 21 10. 2013, 15:59
Actualizat: 22 06. 2014, 20:25

Apă de ploaie contaminată de la Fukushima s-ar fi scurs în Oceanul Pacific, situat în vecinătate, a anunțat luni compania care administrează acest complex atomic amenințat de apropierea taifunului Francisco, după ce a fost afectat săptămâna trecută de Wipha, relatează AFP.

Tokyo Electric Power (TEPCO) a explicat că apa de ploaie a inundat zone unde sunt instalate rezervoarele de stocare a lichidului radioactiv.

Aceste cisterne sunt amplasate pe o placă de beton înconjurată de un mic dig de 30 centimetri, însă, atunci când plouă abundent, apa se acumulează în aceste spații, uneori depășind digul, revărsându-se și transportând substanțe radioactive.

Într-un loc, apa de ploaie care s-ar fi scurs în ocean indică o concentrație a stronțiului 90 de 710 becquereli pe litru.

În alt loc, apa de ploaie rămasă în interiorul zonei rezervoarelor arată o concentrație a stronțiului 90 de 12.000 becquereli pe litru.

În total, apa contaminată s-a revărsat în 12 locuri, dar gradul de contaminare și cantitățile deversate nu sunt cunoscute.

TEPCO și Guvernul japonez au convenit să nu permită deversarea deliberată în natură a apei cu niveluri de radioactivitate de peste 10 becquereli pe litru pentru stronțiu 90, 15 becquereli pe litru pentru cesiu 134 și 25 becquereli pe litru pentru cesiu 137.

După ce a anunțat că devastatorul taifun Wipha, care a afectat sudul și estul Japoniei la mijlocul săptămânii trecute, nu a provocat pagube complexului atomic Fukushima Daiichi, TEPCO a recunoscut că s-au produs numeroase probleme, inclusiv deversări de apă contaminată.

De asemenea, TEPCO a confirmat pentru AFP că o mică alunecare de teren a avut loc în interiorul complexului, semnalată inițial pe Internet de către angajați.

„Nu este gravă și nu are nicio consecință”, a dat asigurări un oficial al TEPCO, contactat telefonic.

Complexul Fukushima Daiichi este plin cu apă radioactivă stocată în parte în aproximativ o mie de rezervoare sau acumulată sub complexul atomic. TEPCO luptă de peste doi ani și jumătate cu acest lichid, a cărui cantitate crește în fiecare zi.

În plus, numeroase avarii au avut loc recent în acest complex atomic, devastat de un tsunami pe 11 martie 2011, ceea ce a obligat TEPCO să sporească resursele alocate gestionării problemei apei radioactive, iar Guvernul nipon să se implice mai mult pentru a liniști comunitatea internațională.

Pe de altă parte, o misiune a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în prezent în Japonia pentru a studia progresele realizate în decontaminarea zonei din jurul complexului din care aproximativ 160.000 de persoane au fost nevoite să plece și încă nu pot să se întoarcă acasă.