Prima pagină » Știri externe » Apărarea unui distrugător de 1 mld. de dolari, depășită de o rachetă Houthi. Ce i-a salvat în ultimele clipe pe marinari?

Apărarea unui distrugător de 1 mld. de dolari, depășită de o rachetă Houthi. Ce i-a salvat în ultimele clipe pe marinari?

Apărarea unui distrugător de 1 mld. de dolari, depășită de o rachetă Houthi. Ce i-a salvat în ultimele clipe pe marinari?

Oricât de avansate ar fi sistemele defensive ale unui distrugător american de ultimă generație, uneori acestea sunt depășite, fie de numărul mare de amenințări, fie din cauza unor erori tehnice sau umane.

O rachetă anti-navă lansată de rebelii Houthi în Marea Roșie, care viza distrugătorul american USS Gravely, a ajuns marți la o distanță mai mică de 2 km de acesta după ce rachetele interceptoare ale navei nu au reușit să elimine amenințarea. Din fericire, racheta a fost distrusă de unul dintre sistemele CIWS (Close-In Weapon System) Phalanx ale navei, care acționează autonom după ce sunt pornite. Aceasta este ultima linie de apărare a vasului. Phalanx trage 4.500 de proiectile pe minut și poate intercepta ține aflată la distanță maximă de 3,7 km.

Citește și: O „soră” a corvetelor Tarantul deținute de România, distrusă de Ucraina. Pagubă de 70 de mil. de dolari

Niciodată o rachetă Houthi nu a mai ajuns atât de aproape de o navă militară americană, transmite Business Insider.

Rebelii Houthi, o amenințare reală

distrugator, racheta, houthi, phalanx

USS Gravely (Sursa foto: Wikimedia)

Potrivit US Central Command (CENTCOM), incidentul s-a petrecut la ora 23:30. Nimeni de la bordul navei nu a fost rănit, iar distrugătorul nu a suferit avarii.

Citește și: Povestea singurului avion, „arhaic” și de producție americană, deținut de rebelii Houthi

Atacul arată faptul că armele folosite de rebelii Houthi, majoritatea de producție iraniană, au potențialul de a avaria sau distruge ținte foarte valoroase.

SS Gravely este un distrugător din clasa Arleigh Burke, calul de povară al marinei militare americane. O astfel de navă costă peste 1 miliard de dolari și are 312 marinari la bord.

De mai multe luni, navele americane și ale aliaților său doboară rachete lansate de rebelii Houthi în Marea Roșie. Costurile acestor operațiuni sunt foarte ridicate.

Într-o singură zi din ianuarie, distrugătoare americane și britanice – probabil USS Carney, USS Mason și HMS Diamond – au distrus 24 de rachete și drone lansate de rebelii Houthi. Costurile generate de sistemele cu care au fost eliminate aceste amenințări sunt de peste 17 milioane de dolari, potrivit unui calcul făcut de revista Forbes.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele

Citește și