Prima pagină » Știri externe » APEL. Secretarul general al ONU cere mai multe eforturi pentru ajutorarea țărilor în curs de dezvoltare îndatorate

APEL. Secretarul general al ONU cere mai multe eforturi pentru ajutorarea țărilor în curs de dezvoltare îndatorate

APEL. Secretarul general al ONU cere mai multe eforturi pentru ajutorarea țărilor în curs de dezvoltare îndatorate

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut apel joi la oferirea unor soluții pentru țările sărace îndatorate, în condițiile crizei financiare provocate de pandemia de COVID-19 și a solicitat Fondului Monetar Internațional (FMI) să ia măsuri în acest sens, cum ar fi emiterea unor noi Drepturi Speciale de Tragere.

Printre altele, Guterres a recomandat ștergerea datoriilor statelor în curs de dezvoltare, în contextul crizei actuale, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Scutirea de datoriile imense nu poate fi limitată doar la țările cele mai puțin dezvoltate. Aceasta trebuie extinsă la toate statele în curs de dezvoltare care solicită acest lucru. Multe state în curs de dezvoltare sunt foarte vulnerabile și se confruntă deja cu o presiune imensă a datoriilor”, a spus Guterres în cadrul unei reuniuni la nivel înalt cu privire la impactul pandemiei asupra situației economice mondiale.

Primii pași în direcția ștergerii datoriilor au fost deja făcuți

Până în prezent, G20, organizația care reunește cele mai mari 20 de economii ale lumii, a anunțat că va suspenda plata datoriilor în cazul a 77 de țări sărace pentru restul acestui an.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat, în cadrul aceluiași eveniment la care a participat și secretarul general al ONU, că jumătate dintre țările care ar putea beneficia de asemenea măsuri sunt deja incluse în astfel de inițiative de ștergere a datoriilor sau de amânare a plăților acestora, dar că este nevoie de măsuri pe termen lung în cazul acestora. Totodată, el a declarat că multe state ale lumii au nevoie de anulări de datorii semnificative pentru a putea face față actualei crize. Banca Mondială a anunțat deja progame de urgență pentru țările afectate de criză.

Emisarul special al Uniunii Africane, Tidjane Thiam, a făcut apel la o înghețare a datoriilor pentru doi ani.

La reuniunea ONU, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a fost de acord cu Guterres în legătură cu ideea ca FMI să emită noi Drepturi Speciale de Tragere.

La începutul crizei, directorul FMI, Kristalina Georgieva, propusese și ea emiterea de noi Drepturi Speciale de Tragere, însă propunerea ei a fost blocată de Statele Unite la acea vreme.

Citește și