Apele Române: Dig neterminat, rupt în Dolj, mai multe râuri, peste cotele de pericol

Publicat: 07 03. 2014, 14:00
Actualizat: 04 02. 2019, 02:27

În cursul nopții, digul de pe malul drept al pârâului Teslui s-a rupt în satul Viișoara din comuna Drăgotești, județul Dolj, apa punând în pericol gospodăriile.

Echipele ANAR au executat un dig din 1.000 de saci umpluți cu nisip pentru protejarea caselor în zona de deversare a apei. În cursul dimineții, în urma constatărilor din teren asupra digului, a fost izolată breșa creată. La ora 7.00 digul a cedat din nou sub presiunea apei din incintă iar în prezent apa din incintă se scurge spre râu.

De asemenea, în cursul dimineții, tot din cauza apelor acumulate din scurgeri de pe versanți, în spatele digului, s-a format o breșă în dreptul comunei Robănești, sat Bojoiu, apele scurgându-se în acest moment către pârâul Teslui. Echipele Apelor Române intervin pentru stabilizarea breșei și asigurarea scurgerii de pe terenurile inundate. În zonă nu există pericol sa fie inundate case și gospodării, întrucât acestea sunt situate la o distanță de 40 de metri de dig într-o zonă mai înaltă cu 3 – 4 metri față de apă.

Situația în zonă este permanent monitorizată, iar în prezent nivelul apei este în scădere.

Lucrarea hidrotehnică din zonă cuprinde localitățile Mischi, Ghercești, Pielești, Drăgotești, Viișoara-Teslui, Preajba, Robănești. În ultimele trei – Viișoara-Teslui (zona afectată), Preajba și Robănești – digul nu este finalizat.

ANAR avertizează populația să evite trecerile cu vehicule direct prin râuri, iar persoanele surprinse de ploi torențiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprinse de viitură. Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole – baraje mici, trebuie să fie verificată funcționalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari. De asemenea, autoritățile trebuie să intervină în special în zona podurilor și a podețelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetație și plutitori, care ar putea obtura secțiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autoritățile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanență la sedii.

În prezent, se situează peste cotele de pericol râurile la stațiile hidrometrice: Raznic – Breasta (550+5), jud. Dolj, Teleorman – Tătărăști, jud. Teleorman, ambele pe sector îndiguit. Nivelurile sunt la valorile maxime, urmând să fie în scădere (sub cotele de pericol) în următorele ore.

Totodată, se situează peste cotele de inundație râurile la stațiile hidrometrice: Terpezița – Gabru, jud. Dolj, Beica – Pleșoiu, jud.Olt, Desnățui – Drăgoaia, jud. Dolj, și Călugărei, jud. Dolj, Vedea – Buzești, jud. Olt, Dâmbovnic – Slobozia, jud. Argeș, și peste cotele de atenție: Jiu – Răcari, jud. Dolj, și Podari, jud. Dolj, Jilțu – Turceni, jud. Gorj, Pesceana – Sutești, jud.Olt, Coșuștea – Corcova (250+34), jud. Mehedinți, Teslui, jud. Olt, Teslui – Pielești, jud. Olt, și Reșca, jud. Olt, Orlea – Celei, jud. Gorj, Pustina – Strehaia, jud. Mehedinți, Valea Câinelui – Vârtoapele (200+65), jud. Teleorman, Cotmeana – Ciobani, jud. Argeș

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o nouă avertizare hidrologică valabilă începând de vineri la ora 10.00 și până sâmbătă, la ora 18.00.

Astfel, codul portocaliu de inundații a fost prelungit pe râurile Desnățui (județul Dolj) și Raznic (afluent al Jiului – județul Dolj). De asemenea, o avertizare cod portocaliu a fost emisă pentru râul Teleorman, pe sectorul aval Tătărăști – Olteni (județul Teleorman), precum și pentru râul Neajlov, sectorul Vadu Lat-Călugăreni (județul Giurgiu).

Hidrologii au menținut și codul galben emis pentru râurile Drincea (județul Mehedinți), Jiu – sector aval Filiași (județul Dolj), Motru și unii afluenți din bazinul inferior al Jiului (județele Mehedinți, Gorj și Dolj), pe Olteț, aval Oteteliș (județele Vâlcea și Olt) și pe unii afluenți ai Oltului inferior (județul Olt), pe râurile din bazinul Vedea (județele Olt, Argeș și Teleorman), pe Călmățui (județul Teleorman) și pe Neajlov – amonte Vadu Lat (județele Argeș și Dâmbovița). O avertizare cod galben a fost instituită și pe râul Olt – aval de Drăgănești (județul Olt).