APLICAȚIE MOBILĂ. Uniunea Europeană finanțează o aplicație mobilă care înregistrează respirația și tusea pentru a diagnostica COVID-19

APLICAȚIE MOBILĂ. Uniunea Europeană finanțează o aplicație mobilă care înregistrează respirația și tusea pentru a diagnostica COVID-19
Sursă FOTO Unsplash.com/ caracter ilustrativ
Publicat: 13/05/2020, 23:42
Actualizat: 13/05/2020, 23:45

O inițiativă privind o aplicație mobilă finanțată care înregistrează respirația și tusea utilizatorilor pentru a diagnostica cazuri de COVID-19  care a fost lansată de cercetătorii de la Universitatea Cambridge, a fost recent finanțată de UE.

Inițiativa, care a fost dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Cambridge și finanțată parțial de Consiliul European de Cercetare prin intermediul proiectului EAR, își propune să creeze un set de date mare, mulțumit, pentru a dezvolta algoritmi de învățare automată care să fie folosiți în detectarea automată a bolilor, potrivit Euractiv.

Acesta va colecta informații demografice și medicale de la utilizatori, pe lângă „probe de voce vorbite, mostre de respirație și tuse prin microfonul telefonului.”

În încercarea de a atenua temerile de confidențialitate, cercetătorii spun că aplicația va colecta „un eșantion de locație grosieră”, dar că nu va urmări utilizatorii, înregistrând doar datele despre locație o singură dată când utilizează activ software-ul.

„Datele vor fi stocate pe serverele Universității și vor fi utilizate doar în scopuri de cercetare”, a adăugat universitatea.

„Există foarte puține seturi de date mari de sunete respiratorii, așa că pentru a face algoritmi mai buni care ar putea fi folosiți pentru detectarea timpurie, avem nevoie de cât mai multe probe de la cât mai mulți participanți,” a spus profesoara Cecilia Mascolo de la Departamentul de Informatică din Cambridge și Tehnologie, echipa principală din aplicație.

„Chiar dacă nu avem multe cazuri pozitive de coronavirus, am putea găsi legături cu alte condiții de sănătate.”

Europarlamentarul S&D Miapetra Kumpula-Natri a spus că tehnologile de acest tip ar trebui să fie atente să respecte standardele de protecție a datelor

Ca răspuns la aplicație, europarlamentarul S&D Miapetra Kumpula-Natri, care a fost numită recent raportoare pentru raportul inițiativei Comitetului pentru Industrie din Parlament privind Strategia de date a UE, a spus că, deși salută soluții inovatoare, aceste tehnologii ar trebui să fie atente să respecte standardele de protecție a datelor .

„În acest caz, donați datele dvs. în mod voluntar pentru cercetare”, a informat pentru Euractiv. „Cu toate acestea, atunci când există un dispozitiv inteligent, trebuie să fim foarte atenți, să respectăm GDPR strict și să folosim date anonimizate.”

„Trebuie să fie întotdeauna clar explicată, iar utilizatorii trebuie să știe întotdeauna cum, când și ce date sunt utilizate și cu ce scop”, a adăugat ea.

Mai pe larg, Mascolo de la Cambridge a declarat recent la European Council Research Magazine că echipa ei dezvoltă tehnologii care folosesc Inteligența Artificială pentru a analiza anomaliile sunetelor care ar putea fi indicatoare ale bolii, inclusiv „bătăi de inimă, suspine, respirație, [și] voce”.

Proiectul EAR al UE, care finanțează inițiative care utilizează date audio în diagnosticul bolii, va sprijini în prezent cercetătorii în acest domeniu până în septembrie 2024

Executivul european este de așteptat să prezinte o serie de standarde care să contribuie la interoperabilitatea între diferite aplicații, într-o strategie privind turismul și transportul, văzută de EURACTIV.

În acest sens, coordonarea privind utilizarea aplicațiilor de urmărire a contactelor ar putea facilita călătoriile transfrontaliere în această vară.

Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene a declarat că fără aplicațiile de urmărire a contactelor, ar fi dificil pentru UE să relaxeze măsurile la nivel național

Vorbind cu eurodeputații de pe piața internă săptămâna trecută, Margrethe Vestager, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu afacerile digitale și concurența, a declarat că, fără utilizarea aplicațiilor de urmărire a contactelor,  ar fi foarte dificil pentru UE să „să se deschidă în măsura în care ne-am dori”.

Acest lucru a urmat acordului larg al miniștrilor UE cu privire la astfel de planuri, miniștrii telecomunicațiilor ajungând la „înțelegerea faptului că aplicațiile de urmărire a contactelor ar avea o importanță ridicată pentru relaxarea treptată a diverselor măsuri naționale, inclusiv deschiderea de frontiere”, potrivit unei citări a președinției croate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Se introduce taxa de carbon. Cine este obligat să o plătească
Cea mai mare dilemă a șoferilor, la schimbarea anvelopelor. Sfatul experților
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță